Kochani jaką macie pogodę za oknem? Mam nadzieję, że jest tak jak u mnie czyli….. słonecznie! W końcu zawitała do nas wyjątkowo długo w tym roku wyczekiwana wiosna! Nie wiem jak Wam ale mi wiosna kojarzy się z….. warzywami ;). Nie ma to jak połączenie warzyw i pysznego chrupiącego łososia. Uwielbiam chodzić na zakupy na Halę Targową :)). Pierwsze polskie pomidorki, pyszna zielona sałata.. i za rogiem cały pas straganów ze świeżymi rybkami. Taki widok jest dla mnie inspiracją do przygotowania pysznego zdrowego obiadu. Chrupiący łosoś na sałacie z warzywami. Pycha ;)!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Duży filet z łososia
- Cytryna
- Masło
- Olej z pestek winogron
- Rozmaryn
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Warzywa:
- Jedna duża marchewka
- Jeden spory por
- Duża czerwona cebula
- Sałata
- Młode ziemniaki
Przygotowanie:
Warzywa myjemy obieramy i kroimy na bardzo cienkie paseczki. Por i cebulę proponuję pokroić na cienkie talarki. Przygotowane warzywka wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron z odrobiną masełka.. Podsmażamy przez 3 minuty po czym doprawiamy i dusimy na malutkim ogniu. W tym czasie zabieramy się za łososia. Opłukujemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z połówki cytryny i porządnie solimy. Tak przygotowaną rybę smażymy na oleju z pestek winogron. Kiedy warzywa już będą gotowe wrzucamy je do łososia i minutę dusimy. Łososia z warzywami serwujemy na sałacie z gałązką rozmarynu i młodymi ziemniakami z wody.
Uwagi:
Pamiętajmy aby olej z pestek winogron był mocno rozgrzany zanim wrzucimy na patelnię łososia! Dzięki temu proces smażenia będzie krótszy, a rybka będzie soczysta :).
Smacznego :).