Ryby słonowodne w Polsce

Wiosenny łosoś z warzywami

łosoś z warzywamiKochani jaką macie pogodę za oknem? Mam nadzieję, że jest tak jak u mnie czyli….. słonecznie! W końcu zawitała do nas wyjątkowo długo w tym roku wyczekiwana wiosna! Nie wiem jak Wam ale mi wiosna kojarzy się z….. warzywami ;). Nie ma to jak połączenie warzyw i pysznego chrupiącego łososia. Uwielbiam chodzić na zakupy na Halę Targową :)). Pierwsze polskie pomidorki, pyszna zielona sałata.. i za rogiem cały pas straganów ze świeżymi rybkami. Taki widok jest dla mnie inspiracją do przygotowania pysznego zdrowego obiadu. Chrupiący łosoś na sałacie z warzywami. Pycha ;)!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Duży filet z łososia
  • Cytryna
  • Masło
  • Olej z pestek winogron
  • Rozmaryn
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Warzywa:

  • Jedna duża marchewka
  • Jeden spory por
  • Duża czerwona cebula
  • Sałata
  • Młode ziemniaki

Przygotowanie:

Warzywa myjemy obieramy i kroimy na bardzo cienkie paseczki. Por i cebulę proponuję pokroić na cienkie talarki. Przygotowane warzywka wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron z odrobiną masełka.. Podsmażamy przez 3 minuty po czym doprawiamy i dusimy na malutkim ogniu. W tym czasie zabieramy się za łososia. Opłukujemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z połówki cytryny i porządnie solimy. Tak przygotowaną rybę smażymy na oleju z pestek winogron. Kiedy warzywa już będą gotowe wrzucamy je do łososia i minutę dusimy. Łososia z warzywami serwujemy na sałacie z gałązką rozmarynu i młodymi ziemniakami z wody.

Uwagi:

Pamiętajmy aby olej z pestek winogron był mocno rozgrzany zanim wrzucimy na patelnię łososia! Dzięki temu proces smażenia będzie krótszy, a rybka będzie soczysta :).

Smacznego :).

Dodaj komentarz