Kuchnia włoska to jedna z moich ulubionych dlatego tym bardziej się cieszę, że już niedługo będę miała okazję jeść genialne potrawy w cudownej, zielonej Toskanii :)! Wakacje dopiero (albo już ;)!) za około dwa miesiące, a tymczasem postanowiłam zaproponować Wam coś pysznego z kuchni włoskiej. Na pierwszy rzut pójdzie lekka i szybka sałatka, która zawładnęła moim sercem i… podniebieniem, chociaż w moim przypadku to chyba jedno i to samo ;). Zatem zapraszam do wspólnego przyrządzenia genialnej włoskiej sałatki z pieczarkami, wędzonym łososiem i rukolą.
Czas przygotowania/gotowania: 10 minut
Składniki:
- Pieczarki – około 250 g
- Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
- Ser parmezan w kawałku do starcia
- Rukola – opakowanie
- Sok z jednej cytryny
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plasterki. Parmezan ścieramy na tarce o grubych, płaskich oczkach tak aby uzyskać cieniutki plastry. Pocięte plasterki pieczarek wrzucamy do dużej salaterki, a następnie solimy, posypujemy startym parmezanem i wrzucamy rukolę. Wszystko przyprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzy. Plastry wędzonego łososia kroimy na cienkie kawałki i kładziemy na pozostałych składnikach. Olej z pestek winogron łączymy z sokiem z cytryny, mieszamy i polewamy sałatkę. Wszystkie składniki mieszamy i serwujemy z ciepłymi, chrupiącymi grzankami.
Uwagi:
Parmezan możecie utrzeć za pomocą specjalnego noża do krojenia sera.
Sałatkę możecie serwować na placku tortilli z sosem czosnkowym i białym serem ;)!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: muchamunch.com