Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Włoska sałatka

161417Moja podróż wakacyjna do Toskanii coraz bliżej dlatego dzisiaj postanowiłam powrócić do włoskich przepisów. Bardzo lubię kuchnię słonecznej Italii, ponieważ większość dań przygotowuje się w 'mgnieniu oka’. Uwielbiam wszystkie pasty, surową szynkę i pizzę na cienkim cieście. Oczywiście w moim menu znalazłam również miejsce na pyszne i ekspresowe sałatki, które Włosi serwują do każdego dania. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis właśnie na taką genialną sałatkę. Jest to jedna z moich ulubionych, ponieważ zawiera wszystko to co lubię najbardziej czyli łososia, grzybki, rukolę i cudowny parmezan ;)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Wędzony łosoś w plastrach – paczka
  • Świeże pieczarki – około 250 g
  • Parmezan w kawałku – około 100 g
  • Rukola – paczka
  • Sok z jednej cytryny lub limonki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rukolę myjemy jeżeli jest taka potrzeba i wrzucamy do dużej salaterki. Wędzonego łososia kroimy na cienkie i długie paski. Pieczarki myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy na plasterki średniej grubości. Grzybki wrzucamy do sałaty i mieszamy. Parmezan trzemy na tarce tak aby uzyskać cienkie, większe plastry. Do salaterki wrzucamy kawałki pociętego, wędzonego łososia i starty parmezan. Olej z pestek winogron mieszamy z sokiem z jednej cytryny, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę. Serwujemy z chrupiącymi grzankami.

Uwagi:

Chętni mogą dodać prażone orzechy pinii!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: polki.pl

Dodaj komentarz