Ryby słonowodne w Polsce

Wyjazd na narty przy sałatce z burakami, szparagami i wędzonym łososiem

narty-sałatka-z-lososiemZaprosiliśmy ostatnio naszych znajomych na kolację aby omówić wyjazd na narty. Wielkimi krokami zbliża się zima i musimy coś zaplanować. Oczywiście wyjazd z dzieciakami, które uwielbiają jeździć na nartach. Muszę przyznać, że całkiem nieźle im to wychodzi :). Ja osobiście wolę narty ale mój mąż od kilku lat próbuje swoich sił na desce! Może w tym roku spróbuję i ja ;)? Wyjazd w góry omówiliśmy przy pysznej sałatce z wędzonym łososiem i zielonymi szparagami, które przypadkiem udało mi się dostać w markecie. Tak więc dziś podam Wam przepis na tę pyszną sałatkę. Zapraszam!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparag
  • Paczka „Mix sałat”
  • Rzeżucha
  • Łosoś wędzony w plastrach
  • Dwa buraki czerwone
  • Ocet
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna

Dressing:

  • Śmietana – 1,5 łyżki
  • Chrzan – 1,5 łyżki
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Ocet winny – 1 łyżka

Przygotowanie:

W dzbanuszku łączymy wszystkie składniki sosu, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. Ugotowane buraki zamaczamy na kilka minut w occie, wyciągamy i kroimy na ósemki. Zabieramy się za szparagi. Usuwamy zdrętwiałe końcówki po prostu je łamiąc. Następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 4 minuty. W tym czasie do salaterki wrzucamy naprzemiennie liście sałaty, odrobinę rzeżuchy i plastry wędzonego łososia. Po chwili dodajemy ugotowane szparagi. Na koniec sałatkę polewamy dresingiem i delikatnie mieszamy. Sałatkę serwujemy polaną sokiem z cytryny i obficie oprószoną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Plastry wędzonego łososia proponuję pokroić na średniej wielkości kwadratowe kawałki.

Smacznego :).

Dodaj komentarz