Jakie są Wasze ulubione ryby morskie w przepisie, który jest w Waszym 'top ten’ recepies? Moją ukochaną (ogólnie dostępną) rybką morską jest dorszyk ;). W połączeniu z ziemniakami (zdecydowanie moje ulubione warzywo!) i czosnkiem to tzw. 'niebo w gębie’. Przepisów na tą zapiekaną rybkę morską jest bardzo dużo ale ja mam swój ulubiony przepis, który kiedyś znalazłam w gazecie kulinarnej mojej Babci. Co ciekawe Ona sama nigdy go nie przygotowała więc, kiedy go pierwszy raz przyrządziłam i powiedziałam Babci, że to z Jej czasopisma oniemiała ze zdumienia, że pominęła coś tak smacznego! Przepis prosty, pyszny i bardzo zdrowy. Idealny dla dorosłych i dzieciaczków na kolację lub też jako danie główne. Zapraszam do wykonania :).
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki:
- Pół kilgorama świeżego dorsza
- Jeden kilogram ziemniaków
- Dziesięć ząbków czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Sól
- Świeżo zmielonym czarny pieprz
Przygotowanie:
Rybkę opłukujemy i wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wody aby ledwo nam przykryła dorsza i gotujemy aż będzie miękki. Gdy rybka będzie gotowa wyciągamy ją z garnuszka, oczyszczamy z ości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wywar odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy naczynie żaroodporne do naszej zapiekanki. Wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i rozsmarowujemy je na dnie i po bokach naczynia. Następnie zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kroimy je na cienkie plastry i układamy warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy. Na warstwę ziemniaków układamy rybkę, którą także posypujemy pietruszką i wyciśniętym czosnkiem i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Pamiętajmy jednak aby na wierzchu ostatnią warstwą były ziemniaczki. Na koniec polewamy naszą zapiekankę olejem z pestek winogron i wlewamy wywar z dorsza. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około jednej godziny w 200 stopniach.
Uwagi:
W zależności od waszych upodobań możecie dodać lub odjąć kilka ząbków czosnku czy też zielonej pietruszki.
Smacznego :).