Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować genialną przekąskę. Przepis ten dostałam dawno temu od kuzynki mojego męża i muszę przyznać, że nie znam nikogo komu by nie smakowała moja przekąska. Co mam na myśli? Pyszne, soczyste faszerowane ziemniaczki! Gorąco polecam wszystkim i dodam, że to danie nie musi być tylko przekąską ;). Jest bardzo prosty przepis więc sprawdzi się jako danie typu 'w ostatniej chwili’ ;)! Kochani, zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznych faszerowanych ziemniaczków :).
Czas przygotowania/gotowania: 65 minut
Składniki:
- Ziemniaki podobnej wielkości – sześć sztuk
- Półtłusty twaróg – około 120 g
- Jogurt naturalny lub grecki – trzy stołowe łyżki
- Czosnek – dwa ząbki
- Łosoś wędzony w plastrach – opakowanie
- Ogórek świeży – ½ sztuki
- Rzodkiewki – cztery duże sztuki
- Szczypiorek – ½ pęczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Kiełki – dwie garście
Przygotowanie:
Ziemniaki należy porządnie wyszorować szczoteczką, opłukać, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdego ziemniaka należy zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy ziemniaczki około 60 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę wędzonego łososia. Do miseczki wrzucamy twaróg, który rozgniatamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy startą na tarce rzodkiewkę i ogórka oraz drobno posiekany szczypiorek. Wszystko dobrze mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy kawałki wędzonego łososia. Upieczone i ciepłe ziemniaki nacinamy, a następnie faszerujemy. Na każdym ziemniaczku układamy odrobinę ulubionych kiełków.
Uwagi:
Do farszu możecie użyć dowolnych, ulubionych składników!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: cannedfood.co.uk