Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekane ziemniaki z wędzonym łososiem

49be9b0ca3942Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować genialną przekąskę. Przepis ten dostałam dawno temu od kuzynki mojego męża i muszę przyznać, że nie znam nikogo komu by nie smakowała moja przekąska. Co mam na myśli? Pyszne, soczyste faszerowane ziemniaczki! Gorąco polecam wszystkim i dodam, że to danie nie musi być tylko przekąską ;). Jest bardzo prosty przepis więc sprawdzi się jako danie typu ‘w ostatniej chwili’ ;)! Kochani, zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznych faszerowanych ziemniaczków :).

Czas przygotowania/gotowania: 65 minut

Składniki:

  • Ziemniaki podobnej wielkości – sześć sztuk
  • Półtłusty twaróg – około 120 g
  • Jogurt naturalny lub grecki – trzy stołowe łyżki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Łosoś wędzony w plastrach – opakowanie
  • Ogórek świeży – ½ sztuki
  • Rzodkiewki – cztery duże sztuki
  • Szczypiorek – ½ pęczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Kiełki – dwie garście

Przygotowanie:

Ziemniaki należy porządnie wyszorować szczoteczką, opłukać, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdego ziemniaka należy zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy ziemniaczki około 60 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę wędzonego łososia. Do miseczki wrzucamy twaróg, który rozgniatamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy startą na tarce rzodkiewkę i ogórka oraz drobno posiekany szczypiorek. Wszystko dobrze mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy kawałki wędzonego łososia. Upieczone i ciepłe ziemniaki nacinamy, a następnie faszerujemy. Na każdym ziemniaczku układamy odrobinę ulubionych kiełków.

Uwagi:

Do farszu możecie użyć dowolnych, ulubionych składników!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cannedfood.co.uk