Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekanka z dorszem i pieczarkami

Zapiekanka z dorszem i pieczarkamiDzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszną zapiekankę z dorszem i pieczarkami. Dorsz to niezwykle popularna w Polsce ryba – podobnie jak moje ukochane grzybki, pieczarki. Nic więc dziwnego, że te dwa składniki są często łączone. Pieczarki idealnie 'podbijają’ smak dorsza dzięki czemu tworzą duet idealny! Moja dzisiejsza propozycja jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Danie jest smaczne i z pewnością zaskoczy niejednego niejadka ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – około 700 g
  • Pieczarki – około 700 g
  • Mąka do panierki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos do zapiekanki:

  • Słodka śmietana – około 400 ml
  • Vegeta lub zielona czubryca – łyżeczka
  • Pietruszka, natka – pęczek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie obtaczamy rybę w mące i smażymy na oleju z pestek winogron z dwóch stron po dwie minuty. Podsmażoną rybkę, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni smażymy pokrojone i obrane pieczarki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mocno podsmażone pieczarki kładziemy na kawałkach dorsza. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki z poszatkowaną pietruszką i wlewamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy około 25 minut w 190 stopniach.

Uwagi:

W wersji 'na bogato’ pod koniec pieczenia, polecam posypać zapiekankę startym, żółtym serem.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: bbcgoodfood.com

Dodaj komentarz