Tym razem przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają zapiekanki z grubą kołderką z mozzarelli :). Uwielbiam wszystkie rodzaje sera, a w szczególności mozzarellę, która nadaje potrawie iście niebiańskiego aromatu i smaku. W połączeniu z rybką, tworzy coś ciekawego, a jeżeli jeszcze rybka jest w chrupiącej panierce, to powstaje mistrzostwo świata! Na wstępie jednak uprzedzam, że moja dzisiejsza propozycja nie należy do grupy dietetycznej więc jeżeli ktoś z Was jest na diecie, niech nie czyta dalej ;).
Zapiekanka rybna
Składniki
- 1 filet białej ryby
- 2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 duża cukinia
Panierka
- Garść płatków kukurydzianych
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej z pestek winogron do głębokiego smażenia
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
-
Filet z białej, ulubionej rybki opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i odkładamy na deskę. Skrapiamy sokiem z cytryny po czym kroimy na mniejsze kawałki.
-
Do miseczki wbijamy dwa jajka, przyprawiamy solą himalajską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszamy. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą z lekko pogniecionymi płatkami kukurydzianymi.
-
Kawałki filetów rybnych panierujemy najpierw w rozbitym jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej z płatkami kukurydzianymi. Gotowe fileciki układamy na tacy.
-
Na patelni lub w garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju z pestek winogron i wrzucamy rybę. Smażymy aż będzie złoto brązowa i ponownie odkładamy na ręcznik papierowy.
-
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron, który rozsmarowujemy by następnie ułożyć grubsze plasterki umytej i pociętej cukinii. Następnie kawałki filetów, które przykrywam grubą warstwą mozzarelli. Wierzch posypuję świeżo startym parmezanem.
-
Zapiekam około 15 minut w piekarniku ustawionym na ok. 180 stopni.
Uwagi:
Chętni mogą dodać warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: iowagirleats.com