Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekanka z rybką w chrupiącej panierce, cukinią i mozzarellą

Tym razem przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają zapiekanki z grubą kołderką z mozzarelli :). Uwielbiam wszystkie rodzaje sera, a w szczególności mozzarellę, która nadaje potrawie iście niebiańskiego aromatu i smaku. W połączeniu z rybką, tworzy coś ciekawego, a jeżeli jeszcze rybka jest w chrupiącej panierce, to powstaje mistrzostwo świata! Na wstępie jednak uprzedzam, że moja dzisiejsza propozycja nie należy do grupy dietetycznej więc jeżeli ktoś z Was jest na diecie, niech nie czyta dalej ;).

Drukuj
Zapiekanka z rybką w chrupiącej panierce, cukinią i mozzarellą

Zapiekanka rybna

Danie obiad
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowanie 20 minut
Czas przygotowania 45 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 380 kcal

Składniki

  • 1 filet białej ryby
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 duża cukinia

Panierka

  • Garść płatków kukurydzianych
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej z pestek winogron do głębokiego smażenia
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje

  1. Filet z białej, ulubionej rybki opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i odkładamy na deskę. Skrapiamy sokiem z cytryny po czym kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Do miseczki wbijamy dwa jajka, przyprawiamy solą himalajską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszamy. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą z lekko pogniecionymi płatkami kukurydzianymi.

  3. Kawałki filetów rybnych panierujemy najpierw w rozbitym jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej z płatkami kukurydzianymi. Gotowe fileciki układamy na tacy.

  4. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju z pestek winogron i wrzucamy rybę. Smażymy aż będzie złoto brązowa i ponownie odkładamy na ręcznik papierowy.

  5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron, który rozsmarowujemy by następnie ułożyć grubsze plasterki umytej i pociętej cukinii. Następnie kawałki filetów, które przykrywam grubą warstwą mozzarelli. Wierzch posypuję świeżo startym parmezanem.

  6. Zapiekam około 15 minut w piekarniku ustawionym na ok. 180 stopni.

Uwagi:

Chętni mogą dodać warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: iowagirleats.com