Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekanka rybna z ziemniakami

7-115Co powiecie na rybną zapiekankę z ziemniakami? Moja koleżanka postanowiła się pochwalić i przyniosła efekt swojej pracy do pracy ;). Co prawda zapiekanka była ledwo ciepła ale faktycznie bardzo smaczna! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poprosiła o przepis i tak jeszcze tego samego dnia postanowiłam przyrządzić zapiekankę w swoim domu. Dzieciaki były zachwycone i kolejnego dnia poprosiły o zapiekankę na obiad! Zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania/gotowania: 60 minut

Składniki:

  • Ziemniaki – ok. ½ kg
  • Filety rybne – ok. 400 g
  • Pomidory – dwie duże sztuki np. Bawole Serca
  • Puszka groszku konserwowego
  • Śmietana 18% – 2/3 szklanki
  • Jajko – jedna sztuka
  • Starty żółty ser – sześć stołowych łyżek
  • Sok z cytryny – dwie stołowe łyżki
  • Gałka muszkatołowa
  • Pęczek koperku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać, pokroić w dosyć grubą kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko czyli tak, żeby się nie rozpadły. Filety opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowymi kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Do kubeczka wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy gałkę muszkatołową, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie należy dobrze roztrzepać wszystkie składniki, dodać startego sera i jeszcze raz wymieszać. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i układamy na filecie w naczyniu żaroodpornym, które ówcześnie nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. Na wierzch kładziemy ziemniaki, wsypujemy groszek, zalewamy wszystko mieszanką ze śmietaną i posypujemy startym żółtym serem, Zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. Na koniec zapiekankę posypujemy koperkiem.

Uwagi:

Do zapiekanki możecie użyć dowolnej, ulubionej białej rybki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: en-recepts.blogspot.com

Dodaj komentarz