Co powiecie na rybną zapiekankę z ziemniakami? Moja koleżanka postanowiła się pochwalić i przyniosła efekt swojej pracy do pracy ;). Co prawda zapiekanka była ledwo ciepła ale faktycznie bardzo smaczna! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poprosiła o przepis i tak jeszcze tego samego dnia postanowiłam przyrządzić zapiekankę w swoim domu. Dzieciaki były zachwycone i kolejnego dnia poprosiły o zapiekankę na obiad! Zapraszam do wspólnego gotowania :).
Czas przygotowania/gotowania: 60 minut
Składniki:
- Ziemniaki – ok. ½ kg
- Filety rybne – ok. 400 g
- Pomidory – dwie duże sztuki np. Bawole Serca
- Puszka groszku konserwowego
- Śmietana 18% – 2/3 szklanki
- Jajko – jedna sztuka
- Starty żółty ser – sześć stołowych łyżek
- Sok z cytryny – dwie stołowe łyżki
- Gałka muszkatołowa
- Pęczek koperku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, pokroić w dosyć grubą kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko czyli tak, żeby się nie rozpadły. Filety opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowymi kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Do kubeczka wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy gałkę muszkatołową, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie należy dobrze roztrzepać wszystkie składniki, dodać startego sera i jeszcze raz wymieszać. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i układamy na filecie w naczyniu żaroodpornym, które ówcześnie nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. Na wierzch kładziemy ziemniaki, wsypujemy groszek, zalewamy wszystko mieszanką ze śmietaną i posypujemy startym żółtym serem, Zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. Na koniec zapiekankę posypujemy koperkiem.
Uwagi:
Do zapiekanki możecie użyć dowolnej, ulubionej białej rybki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: en-recepts.blogspot.com