Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekanka rybna

129092Dzisiaj będzie coś odrobinę bardziej wymagającego ale za to wyjątkowo smacznego bo z udziałem mojej ulubionej rybki ;). Osoby, które chętnie odwiedzają mojego bloga już wiedzą, że mam na myśli łososia :)! Tym razem będzie to genialna zapiekanka z łososiem, makaronem i serem typu gorgonzola. Danie nie należy do lekkich jednak jest na tyle smaczne, że warto czasem zgrzeszyć ;). Nie pamiętam skąd mam ten przepis ale gwarantuje, że zapiekanka makaronowa przypadnie Wam do gustu i będzie chcieli jeszcze ;). Zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – ok. 200 g
  • Ziemniaki – dwie duże sztuki
  • Makaron duże muszelki – opakowanie
  • Masło 82% tłuszczu – 100 g
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Mleko 3,2% – litr
  • Ser typu gorgonzola – ok. 150 g
  • Ser typu parmezan – ok. 40 g
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby były lekko twarde. Gotowe studzimy i kroimy w grubą kostkę. Makaron należy ugotować al dente, a następnie zabieramy się za sos beszamelowy. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę pszenną i mieszamy dwie minuty. Kolejnym składnikiem do sosu jest mleko. Wlewamy cały czas mieszając i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sosu dodajemy ser gorgonzola, makaron, ziemniaki oraz pokrojonego w kostkę łososia. Taką mieszankę wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Pamiętajcie aby sos beszamelowy cały czas mieszać tak aby pozbyć sęi wszystkich grudek!

Smacznego :).

Źródło zdjęć: desktopcookbook.com

Dodaj komentarz