Dzisiaj będzie coś odrobinę bardziej wymagającego ale za to wyjątkowo smacznego bo z udziałem mojej ulubionej rybki ;). Osoby, które chętnie odwiedzają mojego bloga już wiedzą, że mam na myśli łososia :)! Tym razem będzie to genialna zapiekanka z łososiem, makaronem i serem typu gorgonzola. Danie nie należy do lekkich jednak jest na tyle smaczne, że warto czasem zgrzeszyć ;). Nie pamiętam skąd mam ten przepis ale gwarantuje, że zapiekanka makaronowa przypadnie Wam do gustu i będzie chcieli jeszcze ;). Zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z łososia – ok. 200 g
- Ziemniaki – dwie duże sztuki
- Makaron duże muszelki – opakowanie
- Masło 82% tłuszczu – 100 g
- Mąka pszenna – 100 g
- Mleko 3,2% – litr
- Ser typu gorgonzola – ok. 150 g
- Ser typu parmezan – ok. 40 g
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby były lekko twarde. Gotowe studzimy i kroimy w grubą kostkę. Makaron należy ugotować al dente, a następnie zabieramy się za sos beszamelowy. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę pszenną i mieszamy dwie minuty. Kolejnym składnikiem do sosu jest mleko. Wlewamy cały czas mieszając i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sosu dodajemy ser gorgonzola, makaron, ziemniaki oraz pokrojonego w kostkę łososia. Taką mieszankę wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Pamiętajcie aby sos beszamelowy cały czas mieszać tak aby pozbyć sęi wszystkich grudek!
Smacznego :).
Źródło zdjęć: desktopcookbook.com