Lubicie ser typu gorgonzola? Ja osobiście nie przepadam ale ostatnio miałam okazję jeść zapiekankę z łososiem, ziemniakami i właśnie tym serem i muszę przyznać, że potrawa była niesamowicie smaczna! Trochę obawiałam się gorgonzoli ale niepotrzebnie. Sos był delikatny i wyważony dlatego postanowiłam przyrządzić taką zapiekankę w domku. Moje dzieci były nią zachwycone dlatego stwierdziłam, że muszę się z Wami podzielić tym doskonałym przepisem. Zapraszam do wspólnego gotowania :).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Świeży łosoś – ok. 180 g
- Ziemniaki – dwie duże sztuki
- Makaron ślimaczki
- Masło – ok. 100 g
- Mąka pszenna – ok. 100 g
- Mleko – 1 litr
- Ser Gorgonzola – ok. 150 g
- Olej z pestek winogron – dwie łyżeczki
- Ser Grana Padano – ok. 40 g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy tak aby były lekko twarde. Następnie zabieramy się za sos. Do garnuszka wrzucamy masełko i dodajemy mąkę. Mieszamy przez około dwie minuty i dodajemy mleko. Mieszamy cały czas przez około 10 minut tak aby nie pojawiły się grudki. Przyprawiamy sola morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy gorgonzolę. Do naczynia żaroodpornego, które smarujemy olejem z pestek winogron wkładamy ziemniaki, makaron oraz kawałki łososia. Wszystkie składniki zalewamy sosem, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Zapiekankę polecam posypać ulubionymi, świeżymi ziołami.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: food.com