Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekanka z łososiem, ziemniakami i gorgonzolą

pic1Bs1DtLubicie ser typu gorgonzola? Ja osobiście nie przepadam ale ostatnio miałam okazję jeść zapiekankę z łososiem, ziemniakami i właśnie tym serem i muszę przyznać, że potrawa była niesamowicie smaczna! Trochę obawiałam się gorgonzoli ale niepotrzebnie. Sos był delikatny i wyważony dlatego postanowiłam przyrządzić taką zapiekankę w domku. Moje dzieci były nią zachwycone dlatego stwierdziłam, że muszę się z Wami podzielić tym doskonałym przepisem. Zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Świeży łosoś – ok. 180 g
  • Ziemniaki – dwie duże sztuki
  • Makaron ślimaczki
  • Masło – ok. 100 g
  • Mąka pszenna – ok. 100 g
  • Mleko – 1 litr
  • Ser Gorgonzola – ok. 150 g
  • Olej z pestek winogron – dwie łyżeczki
  • Ser Grana Padano – ok. 40 g
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy tak aby były lekko twarde. Następnie zabieramy się za sos. Do garnuszka wrzucamy masełko i dodajemy mąkę. Mieszamy przez około dwie minuty i dodajemy mleko. Mieszamy cały czas przez około 10 minut tak aby nie pojawiły się grudki. Przyprawiamy sola morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy gorgonzolę. Do naczynia żaroodpornego, które smarujemy olejem z pestek winogron wkładamy ziemniaki, makaron oraz kawałki łososia. Wszystkie składniki zalewamy sosem, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Zapiekankę polecam posypać ulubionymi, świeżymi ziołami.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: food.com

Dodaj komentarz