Moja mama robiła ostatnio porządki w swojej biblioteczce i znalazła stary przepis na zapiekankę warzywną do przygotowania na parze. Dobrze pamiętam jak parę lat temu ją przygotowała i wszyscy się nią zajadali. W zasadzie to ona sama nie wie dlaczego nie robiła jej częściej. O ile się nie mylę ostatnio jedliśmy ją ponad cztery lata temu! Spisując przepis postanowiłam troszkę go zmodyfikować i dodałam kilka składników ;). Oczywiście wypróbowałam mój nowoczesny przepis i wszyscy jednogłośnie powiedzieli, że… pycha! Naszemu kotu również bardzo smakowało bo wskoczył na blat w kuchni i zabrał się za lizanie talerza! Chyba pomyślał, że to karma dla kota… ;). Skoro wszystkim tak bardzo smakowało zapraszam do wspólnego wykonania.
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- Młoda marchewka – 2 szt.
- Fasolka szparagowa
- Młode dwa małe ziemniaczki
- Papryka czerwona
- Cebula młoda duża
- Cukinia – ½ szt.
- 400 g łososia
- Śmietana – 100 ml
- 2 jajka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeża bazylia
- Pomidor
- Olej z pestek winogron
- Cebula
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na drobne paseczki – z wyjątkiem fasolki szparagowej ;). Wrzucamy do parowaru i gotujemy aż będą miękkie. Łososia kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy śmietanę oraz jajka. Wszystko dobrze mieszamy i wlewamy do pojemnika parowara. Umyte liście bazylii drobno siekamy i dodajemy do łososia i śmietany z jajkami. Do wszystkiego dodajemy także ugotowane warzywa. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pojemnik wstawiamy do parowaru i gotujemy wszystko około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na oleju z pestek winogron podsmażamy jedną cebulkę i dodajemy obranego ze skórki – wcześniej pokrojonego pomidora. Przyprawiamy zieloną czubrycą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Warzywa z łososiem polewamy sosem pomidorowym.
Uwagi:
Jeżeli nie macie czasu możecie zastąpić świeże warzywa mrożoną mieszanką!
Dobór warzyw to kwestia indywidualna ;).
Smacznego :).