Co powiecie na pyszną zapiekankę z ziemniaków i łososia? Ten przepis podrzuciła mi koleżanka, która podobnie jak ja, jest fanką ryb. Bardzo prosty chociaż na pierwszy rzut oka wygląda skomplikowanie ;). Moje dzieciaki, podobnie jak uwielbiają łososia w każdej wersji, a w towarzystwie ziemniaków to już niebo w gębie! Zachęcam do przyrządzenia tej zapiekanki bo gwarantuję, że stanie się hitem podczas rodzinnej kolacji :).
Pyszna zapiekanka
Składniki
- 2 filety łososia
- 2 kubeczki słodkiej śmietany
- 4 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 limonka na sok
- skórka z 1 cytryny
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 pęczek koperku
Instrukcje
-
Zaczynamy od przygotowania sosu, którym będzie polewać poszczególne warstwy zapiekanki. Do większej miski wlewamy śmietanę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy szczyptą ostrej papryki.
-
Zalewamy cytrynę wrzątkiem, trochę szorujemy, osuszamy, a następnie ścieramy skórkę. Dodajemy do miski ze śmietaną i czosnkiem.
-
Sok z limonki (lub cytryny) wyciskamy i również wlewamy do sosu. Przyprawiamy odrobiną soli himalajskiej i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy umyty i drobno posiekany koperek.
-
Ziemniaki obieramy, myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na plasterki średniej grubości. Układamy w naczyniu żaroodpornym jedną warstwę, przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewamy odrobiną sosu i układamy plasterki wędzonego łososia. Ponownie polewamy sosem i układamy kawałki świeżego łososia bez skóry i ości. Przyprawiamy jak wyżej i znowu polewamy sosem. Kolejna warstwa z wędzonego łososia i sosu by w końcu przykryć całość warstwą ziemniaków z plasterków.
-
Dociskamy płaską łyżką, zalewamy kubeczkiem śmietany, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godzinę w 190 stopniach Celsjusza.
-
Pod koniec pieczenia ściągamy folię, posypujemy zapiekankę świeżo startym parmezanem (opcjonalnie) i czekamy aż się przypiecze.
Uwagi:
Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki, polecam wbić jedno jajko, które go zagęści.
Źródło ikony wpisu: deliciousmagazine.co.uk