Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekanka z ziemniaków, łososia i

Co powiecie na pyszną zapiekankę z ziemniaków i łososia? Ten przepis podrzuciła mi koleżanka, która podobnie jak ja, jest fanką ryb. Bardzo prosty chociaż na pierwszy rzut oka wygląda skomplikowanie ;). Moje dzieciaki, podobnie jak uwielbiają łososia w każdej wersji, a w towarzystwie ziemniaków to już niebo w gębie! Zachęcam do przyrządzenia tej zapiekanki bo gwarantuję, że stanie się hitem podczas rodzinnej kolacji :).

Drukuj
Zapiekanka z ziemniaków, łososia i

Pyszna zapiekanka

Danie obiad
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 1 godzina
Czas przygotowania 1 godzina 20 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 680 kcal

Składniki

  • 2 filety łososia
  • 2 kubeczki słodkiej śmietany
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 limonka na sok
  • skórka z 1 cytryny
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 pęczek koperku

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu, którym będzie polewać poszczególne warstwy zapiekanki. Do większej miski wlewamy śmietanę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy szczyptą ostrej papryki.

  2. Zalewamy cytrynę wrzątkiem, trochę szorujemy, osuszamy, a następnie ścieramy skórkę. Dodajemy do miski ze śmietaną i czosnkiem.

  3. Sok z limonki (lub cytryny) wyciskamy i również wlewamy do sosu. Przyprawiamy odrobiną soli himalajskiej i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy umyty i drobno posiekany koperek.

  4. Ziemniaki obieramy, myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na plasterki średniej grubości. Układamy w naczyniu żaroodpornym jedną warstwę, przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewamy odrobiną sosu i układamy plasterki wędzonego łososia. Ponownie polewamy sosem i układamy kawałki świeżego łososia bez skóry i ości. Przyprawiamy jak wyżej i znowu polewamy sosem. Kolejna warstwa z wędzonego łososia i sosu by w końcu przykryć całość warstwą ziemniaków z plasterków.

  5. Dociskamy płaską łyżką, zalewamy kubeczkiem śmietany, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godzinę w 190 stopniach Celsjusza.

  6. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, posypujemy zapiekankę świeżo startym parmezanem (opcjonalnie) i czekamy aż się przypiecze.

Uwagi:

Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki, polecam wbić jedno jajko, które go zagęści.

Źródło ikony wpisu: deliciousmagazine.co.uk