Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekanka

default_66de2377dc054eb8439161b4df47f16a_fish2Zapiekanka to zawsze dobry pomysł :). Zawsze, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie staram się przyrządzić pyszną zapiekankę. Wariacji na temat zapiekanek jest bardzo dużo i tak naprawdę wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. Ja kilka lat temu miałam przyjemność spróbować genialnej zapiekanki rybnej z zielonym groszkiem i mozzarellą w której się natychmiast zakochałam! Oczywiście dostałam przepis i tak już – od kilku lat, przyrządzam ją raz na jakiś czas :). Zachęcam do wypróbowania przepisu kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Filet z miruny – około ½ kg
  • Zielony groszek – jedna szklanka
  • Por – średniej wielkości sztuka
  • Natka pietruszki
  • Śmietana słodka – mały kubeczek
  • Mozzarella – jedna kulka
  • Pomidory suszone – kilka sztuk
  • Suszone oregano – łyżeczka
  • Suszony tymianek – łyżeczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Filet z rybki myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron, który rozsmarowujemy, a następnie wkładamy pokrojoną rybę. Pora tniemy na cienkie talarki (tylko białą część) i wrzucamy na rybę. Następnie kładziemy suszone pomidorki (możemy je pokroić jeżeli są duże) i na wierzch wsypujemy szklankę zielonego groszku. Mozzarellę tniemy na cienkie plasterki, które układamy na groszku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Śmietanę łączymy z ziołami i poszatkowaną natką pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i polewamy rybę w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Polecam dodać odrobinę czosnku do zapiekanki!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: recipe4Living.com

Dodaj komentarz