Zapiekanka to zawsze dobry pomysł :). Zawsze, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie staram się przyrządzić pyszną zapiekankę. Wariacji na temat zapiekanek jest bardzo dużo i tak naprawdę wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. Ja kilka lat temu miałam przyjemność spróbować genialnej zapiekanki rybnej z zielonym groszkiem i mozzarellą w której się natychmiast zakochałam! Oczywiście dostałam przepis i tak już – od kilku lat, przyrządzam ją raz na jakiś czas :). Zachęcam do wypróbowania przepisu kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 55 minut
Składniki:
- Filet z miruny – około ½ kg
- Zielony groszek – jedna szklanka
- Por – średniej wielkości sztuka
- Natka pietruszki
- Śmietana słodka – mały kubeczek
- Mozzarella – jedna kulka
- Pomidory suszone – kilka sztuk
- Suszone oregano – łyżeczka
- Suszony tymianek – łyżeczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie/gotowanie:
Filet z rybki myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron, który rozsmarowujemy, a następnie wkładamy pokrojoną rybę. Pora tniemy na cienkie talarki (tylko białą część) i wrzucamy na rybę. Następnie kładziemy suszone pomidorki (możemy je pokroić jeżeli są duże) i na wierzch wsypujemy szklankę zielonego groszku. Mozzarellę tniemy na cienkie plasterki, które układamy na groszku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Śmietanę łączymy z ziołami i poszatkowaną natką pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i polewamy rybę w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Polecam dodać odrobinę czosnku do zapiekanki!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipe4Living.com