Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekany łosoś pod żółtym serem z czosnkiem i parmezanem

łosoś zapiekanyDzień dobry wszystkim w ten mroźny dzień :)! Miałam okazję gościć moich znajomych jeszcze z czasów liceum i przy okazji wypróbowałam nowy, niesamowity przepis na łososia pod żółtym serem i cebulką! Rybka jest po prostu rewelacyjna w smaku i chyba od tej pory będzie to moje jedno danie z TOP 10 ;)! Moje dzieciaczki dostały resztki następnego dnia i także były zachwycone. Zresztą nie ma co się dziwić bo soczysty łosoś w połączeniu z zapiekanym żółtym serem, cebulką i sosem czosnkowym smakuje naprawdę wybornie :). Polecam to danie w szczególności niejadkom rybnym! Do dzieła kochani.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia bałtyckiego
  • Duża biała cebula
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna do skropienia ryby

Sos:

  • Majonez – 1/3 małej filiżanki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki stołowe
  • Musztarda Dijon – 1 łyżka stołowa
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Ser Grana Padano – ¼ małej filiżanki
  • Ser żółty Mozzarella – 1/3 szklanki
  • Świeża pietruszka zielona

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki i dobrze mieszając. Filety z łososia opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na plastrze łososia. Rybę przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na płaty łososia i cebulę kładziemy cały sos po czym posypujemy startym żółtym serem mozzarella oraz startym parmezanem. Tak przygotowaną rybkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez około dwadzieścia minut. Łososia posypujemy świeżą natką zielonej pietruszki i serwujemy z różowym schłodzonym winem.

Uwagi:

Czosnek do sosu proponuję bardzo drobno pokroić – nie wyciskać! Dzięki temu, sos będzie znacznie bardziej aromatyczny.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: olgasflavorfactory.com

Dodaj komentarz