Dzień dobry wszystkim w ten mroźny dzień :)! Miałam okazję gościć moich znajomych jeszcze z czasów liceum i przy okazji wypróbowałam nowy, niesamowity przepis na łososia pod żółtym serem i cebulką! Rybka jest po prostu rewelacyjna w smaku i chyba od tej pory będzie to moje jedno danie z TOP 10 ;)! Moje dzieciaczki dostały resztki następnego dnia i także były zachwycone. Zresztą nie ma co się dziwić bo soczysty łosoś w połączeniu z zapiekanym żółtym serem, cebulką i sosem czosnkowym smakuje naprawdę wybornie :). Polecam to danie w szczególności niejadkom rybnym! Do dzieła kochani.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 kg filetów z łososia bałtyckiego
- Duża biała cebula
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cytryna do skropienia ryby
Sos:
- Majonez – 1/3 małej filiżanki
- Sok z cytryny – 2 łyżki stołowe
- Musztarda Dijon – 1 łyżka stołowa
- Czosnek – 3 ząbki
- Ser Grana Padano – ¼ małej filiżanki
- Ser żółty Mozzarella – 1/3 szklanki
- Świeża pietruszka zielona
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki i dobrze mieszając. Filety z łososia opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na plastrze łososia. Rybę przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na płaty łososia i cebulę kładziemy cały sos po czym posypujemy startym żółtym serem mozzarella oraz startym parmezanem. Tak przygotowaną rybkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez około dwadzieścia minut. Łososia posypujemy świeżą natką zielonej pietruszki i serwujemy z różowym schłodzonym winem.
Uwagi:
Czosnek do sosu proponuję bardzo drobno pokroić – nie wyciskać! Dzięki temu, sos będzie znacznie bardziej aromatyczny.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: olgasflavorfactory.com