Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekany łosoś z brokułami

salmon-and-broccoliKolejna moja propozycja to pieczony łosoś z brokułami i suszonymi pomidorkami :). Danie bardzo zdrowe, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Przyznam szczerze, że nie pamiętam skąd mam ten przepis ale za to wiem, że jest godny polecenia. Przepis różni się jedynie małymi elementami od innych podobnych jednak śmiem twierdzić, że to właśnie jest cała kwintesencja smaku tej potrawy ;). Zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Filet z łososia ze skórką – duży kawałek
  • Brokuł – około sześć różyczek
  • Cebula dymka – sztuka
  • Cytryna – dwie ćwiartki
  • Masło klarowane – trzy stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
  • Świeża bazylia
  • Pomidorki suszone – garść
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sos sojowy ciemny – stołowa łyżka
  • Woda – cztery stołowe łyżki

Przygotowanie/gotowanie:

Filet z łososia należy obrać z łusek, opłukać, osuszyć, a następnie przyprawić solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło klarowane, a następnie filet z łososia i różyczki brokułów. Wszystko przyprawiamy solą morską i polewamy olejem z pestek winogron. Następnie posypujemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulką i szczypiorkiem. Na wierzch wkładamy dwie ćwiartki cytryny. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Łososia pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy naczynie z piekarnika, polewamy sosem z wody, sosu sojowego i cytryny i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut.

Uwagi:

Brokuły możecie zastąpić kalafiorem.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: eatingbirdfood.com

Dodaj komentarz