Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekany łosoś z pomidorową salsą

paleo-leap-152Dzisiaj ponownie zaproponuję Wam łososia i również będzie to zapiekana wersja ;). Osoby, które zaglądają tu regularnie dobrze wiedzą, że łosoś to moja ulubiona rybka, a w związku z tym, że chyba ostatnio trochę ją zaniedbałam – postanowiłam nadrobić zaległości ;). Zaproponuję Wam bardzo fajny i prosty przepis na łososia z pomidorową salsą! Idealnie danie na początek jesieni, ponieważ doskonale rozgrzewa. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – ok. 400 g
  • Pomidory – cztery duże sztuki
  • Pomidorki cherry do dekoracji – kilka sztuk
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Suszone oregano
  • Świeża bazylia
  • Ocet balsamiczny
  • Tabasco

Przygotowanie: 

Pomidorki należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy umytą i poszatkowaną, świeżą bazylię. Dorzucamy także dwie łyżki oleju z pestek winogron, suszone oregano i dwie kropelki tabasco. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na bok. Łososia opłukujemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które ówcześnie nasmarowaliście olejek z pestek winogron. Rybkę przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie zalewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Przyprawiamy do smaku, posypujemy pomidorkami koktajlowymi i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Tuż przed podaniem posypujemy rybę świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy octem balsamicznym.

Uwagi:

Polecam użyć pomidorki paprykowe lub bawole serca! Mają one mniej soku, a więcej miąższu.

Ilość tabasco zależy wyłącznie od Waszych upodobań kulinarnych :).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: paleoleap.com

Dodaj komentarz