Dzisiaj ponownie zaproponuję Wam łososia i również będzie to zapiekana wersja ;). Osoby, które zaglądają tu regularnie dobrze wiedzą, że łosoś to moja ulubiona rybka, a w związku z tym, że chyba ostatnio trochę ją zaniedbałam – postanowiłam nadrobić zaległości ;). Zaproponuję Wam bardzo fajny i prosty przepis na łososia z pomidorową salsą! Idealnie danie na początek jesieni, ponieważ doskonale rozgrzewa. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z łososia – ok. 400 g
- Pomidory – cztery duże sztuki
- Pomidorki cherry do dekoracji – kilka sztuk
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Suszone oregano
- Świeża bazylia
- Ocet balsamiczny
- Tabasco
Przygotowanie:
Pomidorki należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy umytą i poszatkowaną, świeżą bazylię. Dorzucamy także dwie łyżki oleju z pestek winogron, suszone oregano i dwie kropelki tabasco. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na bok. Łososia opłukujemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które ówcześnie nasmarowaliście olejek z pestek winogron. Rybkę przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie zalewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Przyprawiamy do smaku, posypujemy pomidorkami koktajlowymi i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Tuż przed podaniem posypujemy rybę świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy octem balsamicznym.
Uwagi:
Polecam użyć pomidorki paprykowe lub bawole serca! Mają one mniej soku, a więcej miąższu.
Ilość tabasco zależy wyłącznie od Waszych upodobań kulinarnych :).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: paleoleap.com