Ryby Świata – blog kulinarny, przepisy, porady

Zapiekany łosoś ze szpinakiem, jajkiem i fetą

spinach-mozzarella-egg-bake-8-kalynskitchenMacie ochotę na coś pysznego :)? Jeżeli tak to dobrze trafiliście bo dzisiaj podam Wam genialny przepis na pyszne zapiekane jajka ze szpinakiem, serem feta i wędzonym łososiem! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że mieliście już okazję jeść pieczone jajka ze szpinakiem, ponieważ to dosyć popularne danie jednak z pewnością większość z Was nie próbowała wersji z wędzonym łososiem ;). W mojej opinii wędzony łosoś dodaje tej potrawie klasy ale najlepiej abyście się przekonali sami! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia zapiekanych jajek ze szpinakiem, fetą i łososiem :).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

Przygotowanie:

Por oraz cebulę obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy cebulkę z porem. Baby szpinak należy przelać wrzątkiem, a następnie mocno odcisnąć aby pozbyć się wody. Do naczynia wsypujemy bułkę tartą i dodajemy pokruszony w dłoniach ser feta. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i kładziemy na spód podsmażony por i cebulkę. Następnie kładziemy baby szpinak, plastry wędzonego łososia i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Robimy wgłębienie wbijamy jajka. Przysypujemy bułką tartą wymieszaną z serem feta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać odrobinę startego żółtego sera!

Smacznego :).

Exit mobile version