Ryby słonowodne w Polsce

Zapiekany łosoś z koprem włoskim i pomidorem

komputerDzisiaj wertowałam swój komputer w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu, którym mogę się z Wami podzielić. Na szczęście jestem dość zorganizowana i jak to mawia mój mąż „porządnicka” więc wszystko w moim komputerze jest ładnie posegregowane i po podpisywane więc całkiem szybko udało mi się coś znaleźć ;). Wystarczyło, że wystukałam w wyszukiwarkę komputera hasło 'łosoś’ i natychmiast wyskoczyło mi ponad dwieście przepisów :)! Chwilkę poczytałam i wybrałam ten najciekawszy ;). Zapraszam!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą
  • Bulwa kopru włoskiego
  • Dwa duże pomidory
  • 40g twarożku z pomidorami, cebulką i szczypiorkiem
  • Francuska świeża śmietana, tzw. creme fraiche
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie kroimy bulwę kopru włoskiego w plastry, podobnie z pomidorami. Wyciągamy folię aluminiową i przygotowujemy cztery duże kawałki pod cztery kawałki łososia. Folię aluminiową delikatnie spryskujemy olejem z pestek winogron i układamy kilka plasterków kopru włoskiego, a na wierzch plasterki pomidora. Na samą górę kładziemy kawałek łososia. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczce łączymy 40g serka z pomidorami, szczypiorkiem i cebulką z dwoma łyżkami francuskiej śmietany i sokiem z jednej cytryny. Tak przygotowanym sosem smarujemy wierzch pomidora i łososia. Tak przygotowane danie zawijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na dwanaście minut. Łososia posypujemy posiekanym koprem i serwujemy z puree ziemniaczanym oraz z zieloną sałatą.

Uwagi:

Kawałki folii aluminiowej muszą być duże abyśmy mogli swobodnie zawinąć słupek z łososiem.

Należy także pamiętać aby folia była tak zawinięta aby nie dotykała boków i wierzchu naszego słupka.

Smacznego :).

Dodaj komentarz