Ryby słonowodne w Polsce

Szaszłyki z marynowanym łososiem w zimowej kurtce

kurki-szaszlyki-z-lososiaMój mąż się zawsze ze mnie śmieje, że uwielbiam robić wszystko na odwrót. Latem mam ochotę nosić grube swetry, zimowe kurtki i długie spodnie, a zimą krótkie spódniczki i wiosenne kurteczki ;). Hmmmm… może faktycznie coś w tym jest? Chociaż chyba każdy lubi czasem zrobić coś czego akurat nie może ;)? Dlatego właśnie dzisiaj chciałam Wam zaproponować przepis, który wykorzystałam tego lata wielokrotnie. Na co? A no właśnie… na szaszłyki ;)! Tak, wiem – mamy środek listopada ale cóż ja na to poradzę, że akurat naszła mnie ochota na coś lekkiego i letniego ;). Może dzięki temu i Wam zrobi się odrobinę przyjemniej w te jesienne dni…? Zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 25 minut + 2 – 4 godz. marynowanie

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z łososia
  • Zielone papryczki chilli
  • Zielona papryka
  • 8 sztuk małych czerwonych papryczek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Marynata:

  • Jogurt naturalny – 4 łyżki
  • Mleczko kokosowe – 4 łyżki
  • Świeżo starty ogórek – ok. 5 cm ogórka
  • Skórka z 1 limonki
  • Sok z ½ limonki

Dresing:

  • Ostra przyprawa (np. pepperoncinio) – 2 łyżki
  • Czosnek – 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
  • Świeżo starty imbir – ½ łyżki
  • Mały jogurt naturalny
  • Sok z ½ cytryny
  • Wiórki kokosowe – 2 łyżki

Przygotowanie:

Łososia opłukujemy, osuszamy i kroimy na grubszą kostkę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, wrzucamy łososia, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 – 4 godziny . W tym czasie przygotowujemy dresing łącząc wszystkie składniki i dobrze mieszając. Kawałki zamarynowanego łososia nabijamy na patyk na zmianę z papryczkami chilli, zieloną papryką i mini czerwonymi papryczkami. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Grillujemy około 8 minut. Serwujemy z dresingiem

Uwagi:

Jesienno zimową porą możecie przyrządzić szaszłyki w piekarniku.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz