Ryby słonowodne w Polsce

Złoty dorsz w piwie

Złoty dorsz w piwieMoja dzisiejsza propozycja będzie chyba szczególnie atrakcyjna dla tych wszystkich, którzy lubią szybkie i proste dania :). Oczywiście nie może być inaczej – będzie rybka! Nie pamiętam już, kiedy na blogu zamieściłam przepis na pysznego i smacznego dorsza, a jest to wyjątkowa ryba, która pojawia się w każdym polskim domu dlatego wracam do korzeni :). Jednak aby nie było nudno, moja propozycja będzie z bardzo ciekawym dodatkiem, dzięki któremu stanie się bajkowo soczysta i mięciutka w środku… ;). Zapraszam do wspólnego gotowani kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – około 60 dag
  • Mąka pszenna – około 10 dag
  • Piwo jasne – około 150 ml
  • Jajko – jedna sztuka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna do skropienia rybki
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Filet z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na szerokiej desce. Skrapiamy rybkę z sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Następnie kroimy filet z dorsza na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy przesianą mąkę, wsypujemy pół łyżeczki soli i wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy gęste ciasto. Pokrojone i przyprawione fileciki panierujemy w cieście z piwem po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem z pestek winogron. Smażymy na piękny złoty kolor z dwóch stron. Serwujemy z pieczonymi frytkami z batatów i jogurtowo czosnkowym sosem.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do farszu ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: food.com

Dodaj komentarz