Zawsze, kiedy robi się zimno (tak, tak – już jest zimno!) dopada mnie duża ochota pyszną zupkę chrzanową! Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że jest rozgrzewająca i wspomaga odporność ;). Oczywiście dodatkowo jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu dlatego także polecam laikom kuchennym ;)! Zanim przejdę do przepisu dodam tylko, że w oryginalnym przepisie, który znalazłam nie było wędzonego łososia ale przecież wiecie, że nie byłabym sobą gdybym nie dodała rybki ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Duży por – biała część
- Średnia cebula – jedna sztuka
- Kawałek selera
- Ziemniaki – trzy sztuki
- Starty chrzan – trzy łyżki
- Śmietana 18% – trzy łyżki
- Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
- Biały wędzony ser – kostka
- Plastry wędzonego łososia
- Bulion – 1 litr
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy kawałek selera, wierzchnią warstwę pora i cebulę. Por i cebulę kroimy w drobne plasterki, a seler trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy kilka minut. Następnie warzywa podlewamy bulionem i wkładam do dużego garnka. Obieramy ziemniaki, które kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do garnka. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu po czym wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Serwujemy z pokruszonym białym, wędzonym serem, plastrami wędzonego łososia i ewentualnie natką pietruszki.
Uwagi:
Bulion do zupy może być mięsny, rybny lub warzywny.
Smacznego :).
Źródło zdjęć: bbcgoodfood.com