Idealna zupa na chłodne jesienne wieczory? Zdecydowanie zupa krem z sezonowych warzyw :). Jedną z moich ulubionych jest zupa z dyni. Podobnie jak ja, tą zupę uwielbia cała moja rodzinka. Mam 'sekretny’ przepis dzięki któremu moja zupa dyniowa jest najlepsza i inne nie mają przy niej szans ;). Oczywiście moja zupa krem z dyni jest z dodatkiem wędzonego łososia – w końcu to blog o rybach kochani ;). Aby nie wyszło, że się tylko przechwalam, już poniżej znajdziecie przepis na tę pyszną, zdrową, mocno odżywczą jesienną zupkę :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Dynia hokkaido – ok. ½ kg
- Wędzony łosoś w plastrach – dwa opakowania
- Włoszczyzna – pęczek
- Cebula szalotka – cztery średniej wielkości sztuki
- Czosnek – trzy ząbki
- Olej z pestek winogron
- Śmietana 30%
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Ulubione świeże zioła do posypania
- Starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
W garnku gotujemy włoszczyznę; marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, ziele angielskie i listek laurowy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z pestek winogron. W tym czasie obieramy czosnek oraz cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem z pestek winogron i podsmażamy tak aby cebulka się lekko zbrązowiła. W tym czasie myjemy i kroimy dynię. Pamiętajcie, że dynię hokkaido można przygotowywać ze skórką. Kroimy ją na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię do czosnku i cebulki. Wszystko podsmażamy, a następnie wlewamy odrobinę wywaru z warzyw i dusimy pod przykryciem. Miękką dynię wrzucamy do wywaru (bez liści laurowych i ziela angielskiego), miksujemy i wlewamy odrobinę śmietany. Na koniec czekamy aż zupa się zagotuje i przyprawiamy. Tuż przed podaniem wrzucamy pocięte plasterki wędzonego łososia oraz posypujemy startym parmezanem.
Uwagi:
Plastry wędzonego łososia możecie zamienić na smażony, chrupiący boczuś ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: keeprecipes.com