Bób to roślina, która króluje na moim stole już na początku lata. Uwielbiam młody, świeży bób, który również pokochały moje dzieciaki. Sposobów na jego przygotowanie jest bardzo dużo. Możemy przyrządzać z nim sałatki, jeść solo z koperkiem czy pietruszką, smażyć na patelni z boczkiem lub gotować z niego zupę. Osobiście lubię każdy sposób, a ostatnio zakochałam się w pysznej, sycącej i bardzo zdrowej zupie z bobu z wędzonym łososiem! Zapraszam do wspólnego gotowania :).
Czas przygotowania/gotowania: 50 minut
Składniki:
- Bób – ½ kg
- Pory – dwie sztuki średniej wielkości
- Masło – ok. 20 g
- Cebula cukrowa – jedna sztuka
- Ziemniaki – 250 g
- Wywar warzywny lub woda – litr
- Olej z pestek winogron – łyżka stołowa
- Mleko krowie lub migdałowe – ½ szklanki
- Natka pietruszki – łyżka stołowa
- Szczypiorek – łyżka stołowa
- Wędzony łosoś – ok. 200 g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ser w kawałku Grana Padano do starcia – łyżka stołowa
Przygotowanie/gotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki. Następnie odcedzamy, czekamy aż przestygnie i obieramy ze skórki. Pory myjemy, a następnie osuszamy, ściągamy wierzchnią warstwę i kroimy w plasterki. Obieramy cebulę, którą kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy obrane ziemniaki (pokrojone w kostkę) i smażymy póki warzywa będą miękkie. Kolejnie dodajemy bulion warzywny i czekamy aż wszystko się zagotuje. Przyprawiamy solą morską, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na kilka minut przed końcem, wrzucamy około 400 g bobu. Na koniec wlewamy olej z pestek winogron, mleko i miksujemy. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką, szczypiorkiem, resztką pokrojonego bobu, kawałkami wędzonego łososia i startym parmezanem.
Uwagi:
Ziemniaki możecie zastąpić większą ilością bobu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: junedarville.com