Ryby słonowodne w Polsce

Zupa krem – rybna :)!

Zupa krem - rybna :)!Kto powiedział, że nie można robić zupy krem z rybki? Oczywiście, że można, a nawet trzeba ;)! W moim domu zupy krem to jedno z ulubionych dań moich panów. Zarówno mój mąż jak i synio uwielbiają zupy krem, a tą z rybki pochłaniają w dwie minuty! Swoją drogą zauważyliście taką małą zależność – zupy krem są w szczególności uwielbiane przez mężczyzn. Z pewnością kobiety również lubią gęste i treściwe zupki ale jednak płeć brzydka zdominowała gęste kremy ;). Tak czy inaczej dzisiaj chciałabym podać Wam genialny przepis na pyszną i zdrową zupkę krem z pstrąga i… makreli! Nie pamiętam już skąd mam ten przepis ale chyba podrzuciła mi go koleżanka z pracy. Do dzieła kochani :)!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Wędzona ryba (płaty) np. pstrąg i makrela – cztery płaty
  • Śmietana – mały kubek
  • Cebula – duża sztuka
  • Bulion warzywny – duży kubek
  • Żółtka jajek – dwie sztuki
  • Masło – łyżka stołowa
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rybek. Dokładnie oczyszczamy płaty ze wszystkich ości i wkładamy do wysokiej miski. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę stołową masełka i wrzucamy cebulkę. Czekamy aż się zeszkli po czym dodajemy do bulionu warzywnego, który podgrzewamy w garnku. Do oczyszczonej ryby dodajemy kubeczek śmietany, żółtka oraz sól morską. Wszystko miksujemy po czym dodajemy do bulionu z cebulką. Czekamy aż zupa krem się zagotuje po czym przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z chrupiącymi grzankami, udekorowana świeżymi ziołami.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać ząbek czosnku!

Polecam zostawić kilka mniejszych kawałków ryby, które później wrzucamy do miseczek z zupą!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: dvo.com

Dodaj komentarz