Zupa krem to jedna z ulubionych zup mojego męża i synka. Jest wiele zup, które lubią mniej lub bardziej jednak kiedy zaproponuję im zupę krem to niezależnie od tego jaka ona będzie praktycznie zawsze widzę uśmiech na twarzy. Nie wiem czy też o tym słyszeliście ale dowiedziałam się ostatnio, że zupy krem szczególnie upodobali sobie mężczyźni. Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ale faktycznie w mojej rodzinie to właśnie męskie grono jest fanem tego typu posiłków ;). W związku z tym, że mój synek miał kilka dni temu imieninki postanowiłam ugotować mu pyszną zupę krem z cukinii z plastrami wędzonego łososia. Zainteresowanych zapraszam do przepisu!
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Cukinia – ok. 800 g
- Paczka wędzonego łososia
- Masło – 100 g
- Cebula – dwie małe sztuki
- Olej z pestek winogron
- Serek Mascarpone – 180 g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowania:
Obieramy cebulki i drobno kroimy w kosteczkę. W małym rondelku rozpuszczamy masełko i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Często mieszając czekamy aż cebulka się ładnie zeszkli. Myjemy cukinię, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka z masłem i cebulką. Smażymy kilka minut po czym zalewamy wszystko zimną wodą tak aby woda przykryła cukinię. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut czyli do momentu aż cukinia będzie miękka. Następnie miksujemy zupę. Na koniec dodajemy serek mascarpone, dobrze mieszamy i wrzucamy plastry wędzonego łososia.
Uwagi:
Polecam użyć cebuli cukrowej. Nada zupie niesamowitego aromatu i lekko słodkiego smaku!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: cookandbemerry.com