Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Zupa krem z pieczarek i młodych ziemniaków

051127015-02-smoked-salmon-leek-chowder-recipe_xlgZdarzają Wam się dni, kiedy totalnie nie wiecie co zrobić do jedzenia pomimo pełnej lodówki? Ostatnie dwa dni mam mniejszy apetyt i jakoś nie mam ochoty gotować ale mam dzieci i męża, a to zobowiązuje ;). Kiedy stałam i beznamiętnie patrzyłam co mam w lodówce, przybiegła moja córcia i poprosiła grzecznie o 'zupkę z grzybkami – gęstą!’ ;). Muszę przyznać, że pomysł dobry i smaczny. Tak więc dzisiaj przyrządziłam zupę krem z pieczarek i ziemniaczków z plastrami wędzonego łososia! Pysznie, smacznie i zdrowo :). Zapraszam do przepisu kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 50 minut

Składniki:

  • Marchewka – dwie sztuki
  • Korzeń pietruszki – jedna sztuka
  • Kawałek selera
  • Cebula – jedna duża sztuka
  • Pieczarki – około 700 g
  • Ziemniaki – trzy średnie sztuki
  • Śmietana 30% – mały kubeczek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masło

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy obrane oraz pokrojone warzywa (marchewka, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki). Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i przyprawiamy. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy ¼ kostki masła i wrzucamy pokrojoną cebulę. Myjemy, obieramy (jeżeli trzeba) pieczarki, kroimy na plasterki i po chwili dodajemy do cebuli. Wszystko dobrze podsmażamy, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego. Całość miksujemy, wlewamy śmietanę, wrzucamy plasterki wędzonego łososia i ewentualnie przyprawiamy.

Uwagi:

Polecam zostawić kilka niezmielonych pieczarek do dekoracji i posypać zupę krem świeżym koperkiem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: finecooking.com

Dodaj komentarz