Zapraszam dzisiaj wszystkich na pyszną rozgrzewającą zupę krem :). Co prawda pogoda bardziej przypomina wczesną wiosnę niż początek zimy ale myślę, że ciepła zupa w te chłodniejsze dni idealnie spełni oczekiwania wszystkich zmarzluchów ;). Przepis prawdopodobnie znalazłam gdzieś w sieci :). Zupka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa. Gorąco zachęcam do wspólnego przygotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Ciasto francuskie – około 200 g
- Por – trzy duże sztuki
- Ziemniak – duża sztuka
- Masło 82% – dwie stołowe łyżki
- Bulion warzywny – dwa litry
- Serek topiony – 50 g
- Ser typu lazur – około 100 g
- Śmietana słodka 30% – mały kubek
- Zioła prowansalskie – do smaku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Plastry wędzonego łososia – opcjonalnie
Przygotowanie:
Ciasto francuskie należy posypać solą morską, wyciąć z niego gwiazdki i upiec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku. Pory opłukujemy pod zimną wodą, obieramy i drobno kroimy. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego pora i ziemniaka, a następnie smażymy przez około pięć minut. Po tym czasie wlewamy na patelnię dwa litry wywaru warzywnego. Przykrywamy patelnię i dusimy aż do warzywa będą miękkie. Następnie należy zmiksować zupę, a później dodać ser typu lazur oraz ser topiony. Czekamy aż zupa się zagotuje po czym dodajemy słodką śmietanę. Zupę krem z pora podajemy z upieczonymi gwiazdkami z ciasta francuskiego oraz z plastrami wędzonego łososia.
Uwagi:
Chętni mogą samodzielnie zrobić ciasto francuskie!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: w.taste.com.au