Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Zupa krem z pora z gwiazdkami z ciasta francuskiego oraz plasterkami wędzonego łososia

19685_lZapraszam dzisiaj wszystkich na pyszną rozgrzewającą zupę krem :). Co prawda pogoda bardziej przypomina wczesną wiosnę niż początek zimy ale myślę, że ciepła zupa w te chłodniejsze dni idealnie spełni oczekiwania wszystkich zmarzluchów ;). Przepis prawdopodobnie znalazłam gdzieś w sieci :). Zupka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa. Gorąco zachęcam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Ciasto francuskie – około 200 g
  • Por – trzy duże sztuki
  • Ziemniak – duża sztuka
  • Masło 82% – dwie stołowe łyżki
  • Bulion warzywny – dwa litry
  • Serek topiony – 50 g
  • Ser typu lazur – około 100 g
  • Śmietana słodka 30% – mały kubek
  • Zioła prowansalskie – do smaku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Plastry wędzonego łososia – opcjonalnie

Przygotowanie:

Ciasto francuskie należy posypać solą morską, wyciąć z niego gwiazdki i upiec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku. Pory opłukujemy pod zimną wodą, obieramy i drobno kroimy. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego pora i ziemniaka, a następnie smażymy przez około pięć minut. Po tym czasie wlewamy na patelnię dwa litry wywaru warzywnego. Przykrywamy patelnię i dusimy aż do warzywa będą miękkie. Następnie należy zmiksować zupę, a później dodać ser typu lazur oraz ser topiony. Czekamy aż zupa się zagotuje po czym dodajemy słodką śmietanę. Zupę krem z pora podajemy z upieczonymi gwiazdkami z ciasta francuskiego oraz z plastrami wędzonego łososia.

Uwagi:

Chętni mogą samodzielnie zrobić ciasto francuskie!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: w.taste.com.au

Dodaj komentarz