Mieliście okazję próbować iście genialnej zupy łososiowej z koprem :)? Jeżeli nie to koniecznie musicie wypróbować mój przepis na tą pyszną zupę. Zapewniam, że jest delikatna, aromatyczna, lekka i bajecznie smaczna. Zachęcam gorąco wszystkich przeciwników rybnych zup, ponieważ ta wersja jest tak delikatna, że natychmiast zapomnicie dlaczego nie przepadaliście za rybnymi zupkami ;). Na koniec dodam, że jest bardzo prosta! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Filety z łososia bez skóry – około 600 g
- Bulion warzywny – 2 ½ litra
- Pęczek koperku – co najmniej ½ szklanki
- Cebula – jedna duża sztuka
- Ziemniaki – sześć średnich sztuk
- Marchewka – dwie sztuki
- Czosnek – cztery ząbki
- Masło klarowane – łyżka stołowa
- Listek laurowy – trzy sztuki
- Ziele angielskie – cztery sztuki
- Całe ziarna pieprzu – cztery sztuki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Śmietana słodka (opcjonalnie) – mały kubek
Przygotowanie:
Do garnka, który ma grube dno wkładamy łyżkę stołową masła klarowanego. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie z marchewką i ziemniakami. Obrany czosnek drobno siekamy. Jak tylko masło klarowane się rozpuści dodajemy cebulę, czosnek oraz w następnej kolejności ziemniaki i marchewkę. Chwilkę podsmażamy i wlewamy bulion warzywny. Do wywaru i warzyw dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy około pięć minut po czym dodajemy filety z łososia i przyprawiamy solą morską. Gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut czyli do czasu aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy wsypujemy koperek i ewentualnie zabielamy śmietanką.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do wywaru dwa suszone grzybki dla większego aromatu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipes100.com