Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Zupa łososiowa

4a83d6081182d1225c33b2c62c3e34e8Mieliście okazję próbować iście genialnej zupy łososiowej z koprem :)? Jeżeli nie to koniecznie musicie wypróbować mój przepis na tą pyszną zupę. Zapewniam, że jest delikatna, aromatyczna, lekka i bajecznie smaczna. Zachęcam gorąco wszystkich przeciwników rybnych zup, ponieważ ta wersja jest tak delikatna, że natychmiast zapomnicie dlaczego nie przepadaliście za rybnymi zupkami ;). Na koniec dodam, że jest bardzo prosta! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filety z łososia bez skóry – około 600 g
  • Bulion warzywny – 2 ½ litra
  • Pęczek koperku – co najmniej ½ szklanki
  • Cebula – jedna duża sztuka
  • Ziemniaki – sześć średnich sztuk
  • Marchewka – dwie sztuki
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Masło klarowane – łyżka stołowa
  • Listek laurowy – trzy sztuki
  • Ziele angielskie – cztery sztuki
  • Całe ziarna pieprzu – cztery sztuki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Śmietana słodka (opcjonalnie) – mały kubek

Przygotowanie:

Do garnka, który ma grube dno wkładamy łyżkę stołową masła klarowanego. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie z marchewką i ziemniakami. Obrany czosnek drobno siekamy. Jak tylko masło klarowane się rozpuści dodajemy cebulę, czosnek oraz w następnej kolejności ziemniaki i marchewkę. Chwilkę podsmażamy i wlewamy bulion warzywny. Do wywaru i warzyw dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy około pięć minut po czym dodajemy filety z łososia i przyprawiamy solą morską. Gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut czyli do czasu aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy wsypujemy koperek i ewentualnie zabielamy śmietanką.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do wywaru dwa suszone grzybki dla większego aromatu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: recipes100.com

Dodaj komentarz