Nie wiem jak to się stało ale nie podałam Wam jeszcze przepisu na pyszną zupę z mojej ulubionej ryby czyli na… łososiową! Zupa jest pyszna, lekko zawiesista i mocno rozgrzewająca czyli idealna na nadchodzące jesienno zimowe wieczory. Pierwszy raz miałam okazję przygotować ją dokładnie trzy lata temu, na urodziny mojego męża. Przepis dostałam od znajomej, która zakochała się w tej zupie tak mocno jak ja ;). Zanim przejdę do przepisu zdradzę, że zupka jest bardzo prosta w przygotowaniu dlatego polecam ją także niedoświadczonym kucharzom :)!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z łososia ze skórą – ok. ½ kg
- Por
- Duża marchewka
- Ziemniaki – dwa średniej wielkości
- Sok z cytryny – łyżka stołowa
- Olej z pestek winogron
- Masło – łyżka stołowa
- Sos rybny – łyżka stołowa
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- Przyprawa słodka papryka – łyżeczka
- Przyprawa ostra papryka – pół łyżeczki
- Tymianek – łyżeczka
- Koncentrat pomidorowy – łyżka stołowa
- Śmietana 30% – ok. 100 ml
- Pęczek koperku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Łososia opłukujemy, osuszamy i obieramy ze skóry. Filet solimy, kroimy w grubą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. W garnku podgrzewamy olej z pestek winogorn oraz masło i wrzucamy poszatkowany por oraz marchewkę. Smażymy kilka minut po czym dodajemy słodką i ostrą paprykę, a następnie wlewamy około dwa litry wody. Do garnka wlewamy sos rybny, wkładamy skórę z łososia, listek laurowy oraz ziele angielskie. Przykrywamy garnek i gotujemy około 15 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Po 15 minutach z wywaru wyciągamy skórę z łososia i wkładamy rybkę, ziemniaki oraz koncentrat. Gotujemy jeszcze kilka minut i przyprawiamy. Na koniec dodajemy śmietanę oraz wsypujemy drobno posiekany koperek.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku (w całości).
Możecie zrobić zupę krem miksując wszystkie składniki!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: carina-forum.com