W związku z tym, że mamy lato z wielką przyjemnością zajadamy się lekkimi zupami. Wysoka temperatura skutecznie zniechęca do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Niedawno wpadła mi w ręce świetna książka z przepisami na pyszne zupy. Byliśmy akurat u mojej babci, której pomagaliśmy sprzątać mieszkanie, kiedy trafiłam na kilka ciekawych pozycji w jej biblioteczce. Akurat szłam po sprzęt do sprzątania, a tu taka niespodzianka ;). Znalazłam tam nawet przepis, na zupę rybną z ananasem o której pisałam jakiś czas temu! Przepis ten, jednak różnił się odrobinę od tego, który zaproponowałam Wam ostatnio. Mam jednak nadzieję, że nie jest gorszy od tego 'książkowego’ ;). No ale do rzeczy – w książce z przepisami znalazłam rewelacyjny przepis na zupę ogórkową z… łososiem! Postanowiłam go natychmiast wypróbować i muszę przyznać, że jest wart polecenia. Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Bulion warzywny – ok. 2 litry
- Wędzony łosoś – 20 dag
- Ziemniaki – 5 średnich sztuk
- Ogórki kiszone – 6 sztuk
- Marchewka – 2 sztuki
- Korzeń małej pietruszki
- Cebula
- Ziele angielskie
- Listek laurowy
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obrane marchewki i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wraz z cebulą obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone i czekamy aż zupa się zagotuje. Gotujemy do momentu aż warzywa będą mięciutkie. Na sam koniec do zupy wrzucamy plastry wędzonego łososia i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z chrupiącymi, czosnkowymi tostami i przystrajamy suszoną żurawiną.
Uwagi:
Chętnie mogą zamienić bulion warzywny na bulion mięsny!
Smacznego :).