Ryby słonowodne w Polsce

Zupa ogórkowa z łososiem

ogorkowa z lososiemW związku z tym, że mamy lato z wielką przyjemnością zajadamy się lekkimi zupami. Wysoka temperatura skutecznie zniechęca do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Niedawno wpadła mi w ręce świetna książka z przepisami na pyszne zupy. Byliśmy akurat u mojej babci, której pomagaliśmy sprzątać mieszkanie, kiedy trafiłam na kilka ciekawych pozycji w jej biblioteczce. Akurat szłam po sprzęt do sprzątania, a tu taka niespodzianka ;). Znalazłam tam nawet przepis, na zupę rybną z ananasem o której pisałam jakiś czas temu! Przepis ten, jednak różnił się odrobinę od tego, który zaproponowałam Wam ostatnio. Mam jednak nadzieję, że nie jest gorszy od tego 'książkowego’ ;). No ale do rzeczy – w książce z przepisami znalazłam rewelacyjny przepis na zupę ogórkową z… łososiem! Postanowiłam go natychmiast wypróbować i muszę przyznać, że jest wart polecenia. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Bulion warzywny – ok. 2 litry
  • Wędzony łosoś – 20 dag
  • Ziemniaki – 5 średnich sztuk
  • Ogórki kiszone – 6 sztuk
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Korzeń małej pietruszki
  • Cebula
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrane marchewki i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wraz z cebulą obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone i czekamy aż zupa się zagotuje. Gotujemy do momentu aż warzywa będą mięciutkie. Na sam koniec do zupy wrzucamy plastry wędzonego łososia i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z chrupiącymi, czosnkowymi tostami i przystrajamy suszoną żurawiną.

Uwagi:

Chętnie mogą zamienić bulion warzywny na bulion mięsny!

Smacznego :).

Dodaj komentarz