Nie ma to jak pyszna, zdrowa i sycąca zupka :)! Od kiedy pamiętam zawsze lubiłam zupy. Obiad dwudaniowy to obowiązek w mojej rodzinie i tak też zostało. Tradycja jest kontynuowana przeze mnie w moim domku. Moje dzieciaki kochają zupy, a w szczególności te… rybne! Tak wiem, mam dziwne dzieci 😉 haha. Dzisiaj zapraszam wszystkich na pewną nowość, która pojawiła się ostatnio na naszym stole. Zupa rybna na bazie mleka kokosowego, imbiru i barszczyku!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Filet z białej rybki – około 300 g
- Barszcz biały jako baza
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Imbir w kawałku do starcie – łyżeczka
- Masło – stołowa łyżka
- Jajka ugotowane na twardo – cztery sztuki
- Młody szpinak – opakowanie lub cztery garście
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i dodajemy starty imbir oraz łyżkę stołową masła. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około osiem minut. Następnie myjemy pod zimną wodą filety rybne, osuszamy za pomocą kuchennego ręcznika papierowego i wkładamy do garnka z mleczkiem kokosowym. Gotujemy przez 10 minut, a następnie dodajemy naszą bazę, barszcz biały. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy liście świeżego szpinaku. Oczywiście szpinak najpierw należy umyć, potem osuszyć, a następnie pokroić. Wszystko gotujemy jeszcze przez około minutę, a następnie przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Uwagi:
Chętni mogą dodać pod koniec gotowania dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: dairygoodness.ca