Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Zupa rybna – śródziemnomorska :)

zupa rybna śródziemnomorska-001Co prawda zimę mamy w tym roku wyjątkowo nie zimową, a temperatura na plusie to jednak nie ma nic lepszego od smacznej i rozgrzewającej zupki śródziemnomorsko – rybnej. Ja tą zupę pierwszy raz skosztowałam na wyjeździe zagranicznym ;). Akurat byliśmy z mężem na degustacji w świecie win, kiedy trafiliśmy na uroczą knajpkę ;). Zupa była niesamowita! Natychmiast się nią zachwyciłam i postanowiłam przyrządzać taką w domu. Zazwyczaj tą zupę szykuję na mroźne dni bo świetnie rozgrzewa ale nie jest to oczywiście zasada ;). Zupa ma dużo składników ale jest bardzo prosta! Zapraszam do wspólnego wykonania :).

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki:

  • 500g filetów rybnych bez skórki
  • Olej z pestek winogron
  • 2 duże cebule
  • ½ łyżeczki nitek szafranu
  • 1 por (tylko biała część)
  • 4 ząbki czosnku
  • Liść laurowy do smaku
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • Czerwona papryka
  • 500g pomidorów
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml wywaru rybnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

W dwóch łyżkach wrzątku w małej miseczce moczymy szafran. W garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, poszatkowany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i listek laurowy. Całość przykrywamy i smażymy około dziesięć minut aż zmięknie cebula. Po tym czasie dodajemy białe wino, pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę oraz sparzone – obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidorki. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze dziesięć minut. Do garnka dodajemy wywar rybny, przecier pomidorowy i koncentrat. Dorzucamy także cukier oraz zalany szafran (z zalewą). Garnek przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze piętnaście minut. Na koniec dodajemy rybę i całość gotujemy jeszcze osiem minut. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz natką pietruszki. Serwujemy gorącą z chrupiącymi grzankami.

Uwagi:

Jeżeli preferujecie zupę na ostro polecam dodać świeży imbir!

Osobiście wolę, kiedy w zupie są duże kawałki ryby dlatego nie musicie rozdrabniać rybki! Wszystko zależy od Waszych upodobań :).

Smacznego :).

Dodaj komentarz