Ryby słonowodne w Polsce

Zupa rybna z ananasem

swieze rybyMąż zabrał mnie kilka dni temu do jednej z moich ulubionych knajpek rybnych. Byłam bardzo miło zaskoczona, ponieważ już dawno tam nie byliśmy i właściciele wprowadzili kilka zmian. Zmiany te także dotyczyły menu co jeszcze bardziej mnie ucieszyło bo uwielbiam poznawać nowe (rybne w szczególności!) smaki. Akurat tego dnia, zjadłam w pracy dosyć obfity obiad więc nie byłam jakoś szczególnie głodna dlatego postanowiłam zamówić jakąś pyszną i lekką zupkę rybną. Moją uwagę natychmiast przyciągnęła zupa rybna z… ananasem! Nie wahałam się ani sekundy bo jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy. Po dziesięciu minutach jadłam najlepszą zupę rybną jaką kiedykolwiek miałam okazję próbować. W domu miałam kilka podejść aż w końcu udało mi się uzyskać coś na wzór zupy z knajpki. Smak zupy jest niesamowity i bardzo aromatyczny. Zdecydowanie musicie spróbować przepisu! Polecam :). A tak na marginesie to zdjęcie główne przedstawia rybkę 'ananasową’ ;).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Puszka ananasa – 30 dag
  • Filet z białej świeżej ryby – 20 dag
  • Pędy bambusa z puszki – 20 dag
  • Olej z pestek winogron
  • Cukier – łyżeczka
  • ½ cytryny
  • Chilli – strączek
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Imbir
  • Świeże zioła
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę (bez pestek) papryczkę chilli, obraną ze skórki cytrynę, dwie łyżki wody i łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki miksujemy. Pędy bambusa podsmażamy na oleju z pestek winogron razem z pokrojonymi plasterkami ananasa. Po kilku minutach dodajemy zmiksowany wcześniej przecier i chwilkę dusimy. Filety rybne należy pokroić na mniejsze kawałki i gotować około 30 minut w ¾ litra wody. Po tym czasie do garnka wlewamy przecier oraz przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i świeżymi imbirem. Czekamy aż zupa się zagotuje i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze około pięciu minut. Posypujemy ziołami i serwujemy z kawałkami chrupiących tostów.

Uwagi:

Fanom czosnku polecam dodać więcej ząbków ;).

Smacznego :).

Dodaj komentarz