Tym razem zapraszam wszystkich na przepis na jedną ze smaczniejszych zup jaką miałam ostatnią okazję jeść :). Mąż zabrał mnie na kolację do jednej z naszych ulubionych knajpek w mieście, w której zaktualizowali menu. Jak tylko zobaczyłam nową i ciekawą pozycję od razu wiedziałam, że muszę ją spróbować. Zresztą myślę, że każdy miałby ochotę zjeść coś tak pysznie brzmiącego ;). O czym mowa? Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na genialny przepis na pyszną… czosnkową zupę ze szpinakiem i wędzonym łososiem! Prawda, że brzmi genialnie :)?! Zatem zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Szpinak – około 100 g
- Bulion warzywny – około trzy szklanki
- Mleko 3,2% – jedna szklanka
- Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
- Cebula – około 100 g
- Czosnek – jedna główka
- Tymianek – łyżeczka
- Listek laurowy – trzy sztuki
- Ziele angielskie – trzy ziarenka
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
Przygotowanie/gotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. W tym czasie drobno kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą morską, a następnie dodajemy do cebuli. Chwilkę podsmażamy i dodajemy bulion oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia, wyciągamy listek laurowy, ziele angielskie i miksujemy. Zmiksowaną zupę wlewamy do garnka i dodajemy mleko. Czekamy aż się zagotuje, a następnie wrzucamy ugotowany i zmiksowany szpinak. Dodajemy plastry pociętego łososia, mieszamy i czekamy aż zupa się zagotuje. Serwujemy z chrupiącymi grzankami.
Uwagi:
Świeży szpinak możecie zastąpić mrożonym.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: resultswithlucy.com