Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Zupa z czosnku, szpinaku z wędzonym łososiem i chrupiącymi grzankami

038-IMG-EW30-Spinach-Leek-and-Garlic-Soup-1240-698-1080x608Tym razem zapraszam wszystkich na przepis na jedną ze smaczniejszych zup jaką miałam ostatnią okazję jeść :). Mąż zabrał mnie na kolację do jednej z naszych ulubionych knajpek w mieście, w której zaktualizowali menu. Jak tylko zobaczyłam nową i ciekawą pozycję od razu wiedziałam, że muszę ją spróbować. Zresztą myślę, że każdy miałby ochotę zjeść coś tak pysznie brzmiącego ;). O czym mowa? Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na genialny przepis na pyszną… czosnkową zupę ze szpinakiem i wędzonym łososiem! Prawda, że brzmi genialnie :)?! Zatem zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Szpinak – około 100 g
  • Bulion warzywny – około trzy szklanki
  • Mleko 3,2% – jedna szklanka
  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Cebula – około 100 g
  • Czosnek – jedna główka
  • Tymianek – łyżeczka
  • Listek laurowy – trzy sztuki
  • Ziele angielskie – trzy ziarenka
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska

Przygotowanie/gotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. W tym czasie drobno kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą morską, a następnie dodajemy do cebuli. Chwilkę podsmażamy i dodajemy bulion oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia, wyciągamy listek laurowy, ziele angielskie i miksujemy. Zmiksowaną zupę wlewamy do garnka i dodajemy mleko. Czekamy aż się zagotuje, a następnie wrzucamy ugotowany i zmiksowany szpinak. Dodajemy plastry pociętego łososia, mieszamy i czekamy aż zupa się zagotuje. Serwujemy z chrupiącymi grzankami.

Uwagi:

Świeży szpinak możecie zastąpić mrożonym.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: resultswithlucy.com

Dodaj komentarz