Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Zupa z pstrągiem i ziołowymi kluseczkami

0330Jesień w pełni, za oknem szaro, deszczowo i zimno dlatego postanowiłam zaproponować Wam coś co Was porządnie rozgrzeje ;). Zapraszam wszystkich na pyszną zupę rybną z ziołowymi kluseczkami! Od razu napomknę, że zupa jest bardzo delikatna w smaku i może nawet odrobinę przypomina pyszny rosołek dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Powinna smakować nie tylko fanom rybek :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Pstrąg – dwie sztuki
  • Włoszczyzna na zupę
  • Listek laurowy – kilka sztuk
  • Ziarenka ziela angielskiego – kilka sztuk
  • Śmietana słodka do zupy
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Ziołowe kuleczki:

  • Serek homogenizowany – małe opakowanie
  • Jajka – dwie sztuki
  • Świeży koperek – dwie stołowe łyżki
  • Szczypiorek – dwie stołowe łyżki
  • Mąka pszenna – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z rybek z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu i tak długo aż otrzymamy aromatyczny wywar. Z gotowego wywaru wyciągamy marchewki, które kroimy na plasterki i pstrąga, którego obieramy ze skóry i ości. Rozdzielamy żółtka od białka, a następnie łączymy żółtka z serkiem homogenizowanym, pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem. Solimy do smaku. Do ciasta na ziołowe kluseczki wsypujemy mąkę i ubite białka jajek. Wszystkie składniki mieszamy, lepimy małe kluseczki i wkładamy do gotującego się wywaru. Kluseczki gotujemy około trzy minuty, a następnie dodajemy kawałki ryby, pokrojone marchewki i zabielamy zupkę śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do wywaru kilka ząbków czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: dashofsavory.com

Dodaj komentarz