Jesień w pełni, za oknem szaro, deszczowo i zimno dlatego postanowiłam zaproponować Wam coś co Was porządnie rozgrzeje ;). Zapraszam wszystkich na pyszną zupę rybną z ziołowymi kluseczkami! Od razu napomknę, że zupa jest bardzo delikatna w smaku i może nawet odrobinę przypomina pyszny rosołek dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Powinna smakować nie tylko fanom rybek :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 55 minut
Składniki:
- Pstrąg – dwie sztuki
- Włoszczyzna na zupę
- Listek laurowy – kilka sztuk
- Ziarenka ziela angielskiego – kilka sztuk
- Śmietana słodka do zupy
- Sól morska
-
Świeżo zmielony czarny pieprz
Ziołowe kuleczki:
- Serek homogenizowany – małe opakowanie
- Jajka – dwie sztuki
- Świeży koperek – dwie stołowe łyżki
- Szczypiorek – dwie stołowe łyżki
- Mąka pszenna – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z rybek z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu i tak długo aż otrzymamy aromatyczny wywar. Z gotowego wywaru wyciągamy marchewki, które kroimy na plasterki i pstrąga, którego obieramy ze skóry i ości. Rozdzielamy żółtka od białka, a następnie łączymy żółtka z serkiem homogenizowanym, pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem. Solimy do smaku. Do ciasta na ziołowe kluseczki wsypujemy mąkę i ubite białka jajek. Wszystkie składniki mieszamy, lepimy małe kluseczki i wkładamy do gotującego się wywaru. Kluseczki gotujemy około trzy minuty, a następnie dodajemy kawałki ryby, pokrojone marchewki i zabielamy zupkę śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do wywaru kilka ząbków czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: dashofsavory.com