Ryby słonowodne w Polsce

Żurawina, łosoś i pomarańcze…

Żurawina, łosoś i pomarańcze...Łosoś w sosie pomarańczowym to danie, które skradło moje serce. Muszę przyznać, że połączenie łososia i pomarańczy, raczej nie należało do moich ulubionych ale okazuje się, że wszystko zależy od przepisu. Kilka dni temu moja znajoma zaprosiła mnie do siebie na tzw. 'babski wieczór’ i zaserwowała łososia w pomarańczach i sosie żurawinowym. Byłam zdziwiona bo koleżanka jest raczej fanką mięsa, a tu taka niespodzianka! No i okazało się, że ma talent bo ryba była po prostu genialna! Koniecznie sprawdźcie ten przepis :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – 450 g
  • Pomarańcza – jedna sztuka
  • Żurawina ze słoiczka
  • Koperek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Marynata do ryby:

  • Słodka papryka w proszku – jedna łyżeczka
  • Ostra papryka – 1/3 łyżeczki
  • Sok z ½ pomarańczy
  • Miód płynny – łyżka stołowa
  • Olej z pestek winogron – łyżka stołowa

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od marynaty. Wszystkie składniki mieszamy by powstała marynata o jednolitej konsystencji. Wstawiamy do lodówki. Filet z łososia myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na desce by pozbyć się skóry – jeżeli ją ma ;). Następnie kroimy łososia na trzy mniejsze kawałki i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie łososia ostrą i słodką papryką. Tak przygotowaną rybkę wkładamy do naczynia żaroodpornego po czym polewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Łososia wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Na rybkę układamy plastry pomarańczy, polewamy sosem żurawiowym oraz posypujemy koperkiem. Pieczemy w 210 stopniach przez około 20 minut.

Uwagi:

Zachęcam serwować z mieszanką kasz!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: 2.bp.blogspot.com

Dodaj komentarz