Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo się cieszę, że mamy już wiosnę w pełni, a już niebawem czeka nas piękne, gorące lato – przynajmniej według ostatnich prognoz – oby się sprawdziły :)!!! Nie od dziś wiadomo, że bakłażany są bardzo zdrowe dlatego dzisiaj zanim przejdę do przepisu chciałabym Wam napisać 'co nieco’ o tym warzywie. Ostatnio przeglądałam bloga i doszłam do wniosku, że brakuje tu postów gdzie moglibyście znaleźć ciekawe informacje o wybranych warzywach, owocach i oczywiście o rybkach. Na początku, kiedy założyłam tego bloga napisałam kilka tekstów o tym jak rozpoznać czy ryba jest świeża, na co zwrócić uwagę podczas zakupu czy chociażby o ich wspaniałych właściwościach. Dzisiaj postanowiłam wrócić do 'korzeni’ 😉 i od czasu do czasu napisać właśnie taki 'informacyjny’ tekst.
Tak więc bakłażan… . Bakłażan to inaczej gruszka miłości lub też psianka podłużna albo oberżyna. W Polsce występuje w pięknym, bardzo nasyconym fioletowym kolorze i ma kształt dużej gruszki. Bakłażany są u nas bardzo popularne, ponieważ są smaczne i bardzo zdrowe oraz idealnie komponują się z innymi składnikami. No właśnie, jakie wartości odżywcze znajdziemy w bakłażanie?
- Bakłażany są niskokaloryczne! Zaledwie w 100 g bakłażana znajdziemy zaledwie 20 kalorii! Niskokaloryczność zawdzięcza temu, że jest zbudowany aż w 90% z wody, a tylko w 2% z cukrów. Dodatkowo bakłażany są zbiornicą potasu, wapnia oraz magnezu. Osoby, którym zależy na błonniku w swojej diecie również powinny skusić się na to warzywo! Jabłko czy też brzoskwinia ma dwa razy mniej błonnika w porównaniu do bakłażana. W gruszce miłości znajdziemy również witaminę C, A oraz z mniejszych ilościach witaminy z grupy B.
O tym jak bakłażan wpływa na nasze zdrowie i jak możemy go smacznie przygotować, napiszę już niebawem.
Mam nadzieję, że spodobają się Wam posty o takim charakterze ;)? Piszcie :)!
Źródło ikony wpisu: odzywianie.info.pl