Drukuj

Jesienna zupa ze smażonym dorszem

Jesienna zupa z dorszem

Danie Zupa
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowanie 20 minut
Czas przygotowania 45 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 280 kcal

Składniki

Zupa

  • 1 Filet z dorsza ok. 500 g
  • 1 Wywar warzywny lub warzywno rybny 1,5 litra
  • 1 Cebula mała sztuka
  • 1 Marchewka sztuka
  • 1 Korzeń pietruszki
  • 1 Seler 1/2 sztuki
  • 1 Por mała sztuka
  • 1 Pomidor malinowy
  • 1 Olej z pestek winogron
  • 1 Sól himalajska
  • 1 Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 listki Liść laurowy
  • 4 ziarenka Ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczki Suszone oregano
  • 1/2 łyżeczki Słodka papryka
  • 1/2 łyżeczki Peproncino
  • 1 łyżeczka Przecier pomidorowy
  • 1 Mąka pszenna do panierowania
  • 1 Mleko do moczenia ryby
  • 1 Natka pietruszki

Instrukcje

  1. Wszystkie warzywa myjemy, a następnie obieramy. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a pora na cieniutkie plasterki.

  2. Rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oleju z pestek winogron na patelni i wrzucamy cebulkę. Czekamy aż się zeszkli i dodajemy pora. Mieszamy kilka minut po czym wrzucamy pozostałe, starte warzywa. 

  3. Wlewamy bulion i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy sparzonego i obranego ze skórki pomidora oraz przecier. Ponownie czekamy aż zupa się zagotuje, a w tym czasie przygotowujemy dorsza.

  4. Opłukujemy, osuszamy i panierujemy w mące. Podsmażamy na patelni i wkładamy do zupy. Przyprawiamy i gotujemy przez trzy minuty. Zupę serwujemy z posiekaną natką.