Zaczynamy od przygotowania fileta z dorsza. Opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do rozbitego jajka z solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zostawiamy kawałki fileta w jajku i zabieramy się za obranie ziemniaków.
Obrane i pokrojone (jeżeli jest taka potrzeba) ziemniaki wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy.
Ogórki kiszone kroimy na cienki plasterki i wrzucamy do salaterki. Podobnie z cebulą, którą najpierw obieramy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i wrzucamy do miseczki. Dodajemy dwie łyżki stołowe oleju z pestek winogron, obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszamy.
Rybę wkładamy do bułki tartej, a następnie na rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Serwujemy z ziemniakami z wody i sałatką z ogórków.