Zaczynamy od przyrządzenia ryby. Filet z dorsza opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i wsypujemy ulubione zioła. Wkładamy filet z dorsza i ponownie posypujemy ulubionymi przyprawami. Zapiekamy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Olej z pestek winogron mieszamy z octem jabłkowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by wszystkie składniki się połączyły.
Myjemy sałatę i pozostałe warzywa, a następnie wrzucamy do dużej salaterki. Porwane liście sałaty, kapary, pokrojone na ósemki pomidory, seler naciowy, posiekaną cebulkę, oliwki oraz odrobinę ostrej papryczki chilli.
Upieczoną rybę wyciągamy z piekarnika, czekamy chwilę aż ostygnie i kroimy na mniejsze paski. Wrzucamy do miski z warzywami.
Wszystko przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy wcześniej przygotowany sos i mieszamy.
Serwujemy z chrupiącymi grzankami z żytniego chleba.