Go Back
Drukuj

Dietetyczna sałatka

Danie obiad
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 45 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 280 kcal

Składniki

  • 1 filet z dorsza
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 sałata lodowa lub rzymska
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • seler naciowy
  • 1 łyżka kaparów
  • Kilka czarnych oliwek bez pestek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • papryczka chilli
  • 3 łyżki olej z pestek winogron do sosu
  • 2 łyżki ocet jabłkowy do sosu2
  • 1 ząbek czosnku

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przyrządzenia ryby. Filet z dorsza opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny.

  2. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i wsypujemy ulubione zioła. Wkładamy filet z dorsza i ponownie posypujemy ulubionymi przyprawami. Zapiekamy ok. 25 minut w 180 stopniach.

  3. Olej z pestek winogron mieszamy z octem jabłkowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by wszystkie składniki się połączyły.

  4. Myjemy sałatę i pozostałe warzywa, a następnie wrzucamy do dużej salaterki. Porwane liście sałaty, kapary, pokrojone na ósemki pomidory, seler naciowy, posiekaną cebulkę, oliwki oraz odrobinę ostrej papryczki chilli.

  5. Upieczoną rybę wyciągamy z piekarnika, czekamy chwilę aż ostygnie i kroimy na mniejsze paski. Wrzucamy do miski z warzywami.

  6. Wszystko przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy wcześniej przygotowany sos i mieszamy.

  7. Serwujemy z chrupiącymi grzankami z żytniego chleba.