Drukuj

Pasztet rybny

Danie kolacja
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 1 godzina
Czas przygotowania 1 godzina 20 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 500 kcal

Składniki

  • 1,5 kg filetów rybnych
  • 1/2 soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • cząber
  • olej z pestek winogron
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 kromki razowego chleba
  • mleko do moczenia chleba
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 3 jaja surowe
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Instrukcje

  1. Filety z rybki najpierw myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy wkładamy obrane, całe ząbki czosnku oraz cebulki pokrojone na ósemki. Całość polewamy olejem z pestek winogron, sokiem z cytryny i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.

  2. Moczymy dwa kawałki razowego pieczywa w mleku.

  3. Upieczone i wystudzone filety rybne mielimy w maszynce do mięsa. Podobnie z cebulką i czosnkiem, namoczonym w mleku pieczywie oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Do misy dodajemy sos z ryby, surowe jajka, gałkę muszkatołową, a także rozpuszczone masło. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy.

  4. Gotową masę wkładamy do foremek. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.