Drukuj

Pieczony łososś

Danie obiad
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 500 kcal

Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • olej z pestek winogron
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

Instrukcje

  1. Filet z łososie opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy go na dużej desce i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

  2. Łososia wkładamy do nasmarowanego olejem z pestek winogron naczynia żaroodpornego. Obkładamy plasterkami z cytryny i pomarańczy.

  3. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

  4. Do trzech łyżek roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i polewamy masełkiem prawie upieczonego łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 5 – 10 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką i ryżem.