Go Back
Drukuj

Tapas z owocami morza

Składniki

  • 0,5 kg świeżych krewetek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki suszonego chili
  • 2 łyżki kolendry
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu i soli
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 białe pieczywo, np. bagietka

Instrukcje

  1. Krewetki umyj pod bieżącą wodą, osusz i dopraw sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, kolendrę oraz krewetki. Smaż bez mieszania około 2 minut z każdej strony. 

  2. Po przełożeniu na talerz polej sokiem z połówki cytryny, dodać posiekaną nać pietruszki oraz polej resztką sosu. Serwować z białym pieczywem oraz wytrawnym, białym winem. 

  3. Hiszpanie jedzą gęsty sos, maczając w nim kawałki chleba.