Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek delikatnie podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebule oraz zmiażdżony w prasce czosnek, następnie dodajemy Sangrię oraz przyprawy (paprykę, pieprz, kminek, imbir). Nieco redukujemy sos, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w niewielkie paseczki oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Smażymy około 10 minut do wyparowania nadmiaru soków z warzyw.
Niewielką ilość sosu nakładamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy oprószone solą ziołową umyte i osuszone filety z ryb, całość zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch układamy pokrojone na pół czarne oliwki i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wierzch delikatnie posypujemy startym na drobnych oczkach parmezanem i zapiekamy do momentu pojawienia się serowej warstwy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Uwaga: naczynie z ryba wstawiamy do zimnego piekarnika, w przeciwnym wypadku naczynie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy je na drewnianej desce, nigdy na zimnej powierzchni!