Drukuj

Tort rybny

Danie Appetizer
Keyword tort rybny
Czas przygotowania 50 minut
Czas przygotowania 50 minut
Porcje 6 osób

Składniki

  • 2 paczki chleba tostowego
  • pasta makrelowa
  • pasta twarogowo-rybna
  • pasta z ikry dorsza
  • 200 gram surowych krewetek
  • 100 gram wędzonego łososia
  • 2 szt serka Philadelphia
  • 1 szt papryki czerwonej
  • 1 średni zielony ogórek
  • 1 mały słoik majonezu/sosu jogurtowo-majonezowego
  • 1 szt puszki kukurydzy
  • po 10 szt czarnych i zielonych oliwek
  • 1 pęczek pietruszki

Instrukcje

  1. Dno naczynia wykładamy szczelnie chlebem tostowym i smarujemy pastą makrelową oraz dodajemy na wierzch plasterki papryki. 

  2. Kładziemy kolejną warstwę chleba, na nią wykładamy kremowy serek i kładziemy przysmażone wcześniej na krewetki. 

  3. Na kolejną warstwę chleba tostowego smarujemy pastę z ikry z dorsza oraz układamy przekrojone na pół oliwki. 

  4. Kolejna warstwa składa się z pasty twarogowo-rybnej oraz kukurydzy. 

  5. Finalna warstwa skrywa delikatną i cienką warstwę majonezu (lub nieco lżejszego sosu) oraz zawiniętego w ruloniki wędzonego łososia. Całość zdobimy pokrojoną natką pietruszki, nie zapominając o bokach – je także smarujemy lekko majonezem i przykrywamy obficie pietruszką. 

Notatki

Zamiast majonezu można wykorzystać plasterki mierzwionego sera gouda.

Tort rybny należy przechowywać w lodówce owinięty folią spożywcza, aby chleb nie przeszedł zbytnio wilgocią.