Drukuj

Ośmiornica gotowana na parze – przepis

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 20 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 3 osoby
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1 świeża ośmiornica
  • 200 ml białego wina
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 szt papryczki chilli
  • 1 szt listka laurowego

Instrukcje

  1. Ośmiornicę oczyszczamy z pokrywającej jej ciało błonki oraz woreczka czernidłowego. Myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy za pomocą papierowych ręczników. 

  2. Świeżą ośmiornicę delikatnie tłuczemy, aby zmiękczyć jej ciało. Nacieramy oliwą z oliwek oraz delikatnie obkładamy pokrojoną papryczką chili. 

  3. Do garnka do gotowania na parze lub dna urządzenia wlewamy wodę i wino w proporcji 1:1. Wkładamy ośmiornicę do pojemnika, dorzucamy listek laurowy i przykrywamy, parując przez około 15-20 minut (czas zależy od wielkości). 

  4. Po uparowaniu oddzielamy skórę od przyssawek. Ośmiornicę serwujemy pokropioną sokiem cytrynowym z dodatkiem warzywnej salsy, ryżu lub z makaronem.