Drukuj

Pieczona ośmiornica – przepis

Danie Main Course
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 1 godzina
Czas przygotowania 1 godzina 10 minut
Porcje 4
Kalorie 325 kcal

Składniki

  • 1 kg małych ośmiorniczek
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 1 szt białej cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szt czerwonej papryki
  • białe wino
  • 1/2 szt średniej cukinii
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich/włoskich
  • łupinki cebuli
  • 1 szt limonki

Instrukcje

  1. Ośmiorniczki rozmrażamy , dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych pozostałości i wstawiamy do gotowania na około 20-25 minut razem z łupinami cebuli i listkiem laurowym. 

  2. W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je pod wodą, osuszamy i kroimy: ziemniaki na zgrabne talarki, paprykę w podłużne paski, cebulę w grube prążki i cukinię na plasterki. 

  3. Dno brytfanki smarujemy oliwą z oliwek, układamy warzywa, a miedzy nimi ośmiorniczki. Wszystko dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Polewamy winem tak, aby wypełniało one do połowy objętość dania. Całość przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut. Pod koniec pieczenia uchylić lub całkowicie zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody i wina odparował z dania. 

  4. Przed podaniem dekorujemy, obficie posypując posiekaną natką pietruszką oraz lekko skraplając sokiem z limonki.