Go Back
Drukuj

Burger z owocami morza – przepis

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 5 minut
Czas przygotowania 15 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 420 kcal

Składniki

  • 2 szt krewetki
  • 2 kalmary
  • 1 szt małej ośmiorniczki baby
  • 2 szt bułki z sezamem
  • 2 listki sałaty rzymskiej
  • 2 plasterki pomidora
  • 4 plasterki ogórka zielonego
  • 1 szt papryczki jalapeno
  • sól, pieprz
  • sosy: majonez, keczup, musztarda

Instrukcje

  1. Owoce morza (krewetki, kalmary) myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz. Ośmiorniczkę przygotowujemy dzień wcześniej zgodnie z przepisem: porcję ośmiorniczek macerujemy w czosnku i soku z cytryny. 

  2. Przystępujemy do grillowania: krewetki – 2-3minuty z każdej strony, kalmary 2 minuty na stronę, a ośmiorniczkę około 4 minut w zależności od grubości macek. 

  3. W międzyczasie przygotowujmy bułkę: przekrojoną połówkę lekko opiekamy w piekarniku (będzie dzięki temu chrupiąca) i na jej dno smarujemy majonez, dajemy listek sałaty, następnie warzywa, keczup lub musztardę, a na wierzch kładziemy owoce morza. Zamykamy burgera drugą połówką bułki i podajemy od razu do jedzenia.