Drukuj
pieczona tołpyga w ziołach

Tołpyga pieczona w ziołach

Czas przygotowania 25 minut

Składniki

  • 1 kg filetu z tołpygi
  • masło lub olej z pestek winogron
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki zielonej
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn

Instrukcje

  1. Oporządzoną tołpygę skrapiamy sokiem z cytryny i obficie nacieramy solą morską. Naczynie żaroodporne smarujemy dwoma łyżkami masła lub olejem z pestek winogron (aby ryba nie przywarła). Wkładamy rybę do naczynia i przyprawiamy suszonym tymiankiem, suszonym rozmarynem, pieprzem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ustawiamy piekarnik na 220 stopni i wstawiamy tołpygę. Pieczemy dwadzieścia minut. Serwujemy z frytkami i natką pietruszki.

Notatki

Niektórzy zachęcają, by piec tołpygę w folii aluminiowej. Dzięki temu rybka może być bardziej soczysta, a mniej wypieczona.